Sunday, August 29, 2010

Summer Road Trips Pt.2 ~ Munchen, Germany

AMARAN!!!!!! Jangan masuk kalo tak mau muntah tengok entry yang paling banyak gambo ye kengkawan... citernye sikit tapi gambo yang lebih ahaks..tak de idea nak citer panjang2 sebab citer dah basi weh..so tepek gambo aje laa yaa...layanzzzzzzzz..

pemandangan dari tepi R&R

23Jun 2010

Jam 8 pagi sampai di Highway on d way to Ingolstad, tak ingat kat mana berentinye hehe.. Berhenti cari breakfast aje sebelum meneruskan perjalanan ke Ingolstad melawat member cik abg yang kebetulan org rumah bersalin ari tu.


posing kejap sementara nak cari breakfast

sedap lagi kopi kita weh

breakfast ni aje lah yang bole dimakan

meneruskan perjalanan ke Ingolstad

Sampai di Ingolstad kami menuju ke Audi City tak jauh dari rumah member tu sementara tunggu dia balik dari hospital menjenguk anak dan isteri. Besar gak Audi city ni ada Audi Museum, Convention center, Audi Showroom, Audi Cafe dan siap ada Audi Bank lg tu. Kat sini yg paling happy sekali si Along, maklum ler panatik kereta ler katakana.. syoik sesangat tgk model2 baru Audi nak2 yg spider tu.. (Qies tak le amik tau spider berapa2 ku tengok sama aje 4 tayar 2 pintu or 4 pintu wakakaka..sori mama dia buta kereta hokey hehehe)


sempat lagi Along berposing ngan Spider kot rasanye..entah laa

Audi Bank

Along sedey sebab yayah tak mo belikan miniature keta tu..mahal weh..Euro80 tu seketul

tetiba kat sini Along jadi sgt2 suka berposing hehehe..

yayah pun nak posing gak

giler antik.. dah berkurun dah nie

moto taun 20an zaman moyang2 kita dulu2,sure gempak sapa yg ada moto ni masa tukan hehe

Qies lebih minat ngan yang antik2 camni hehehe

tu dia enjinnye..model apa jgn tanya hokey..mak tak tau noksss

new model baru launch ari tu

Audi shop@convention centre jenguk2 laa ye

kebetulan ada road show automotive kat Audi convention centre


2 jam gak kat sini berlegar2 dan kebetulan lak kat convention center ada Automotive Road Show sempat ler jenguk2 kejap. Dah puas ronda2 sini terus ke rumah member cik abe, jenuh gak mencari ngan jalan under construction lagi, mek GPS duk suruh turn left..sah2 ler tak leh nak kemana jalan tutup n kiri kanan pun tak de jalan..berlegar2 gak ler dlm 15 minit nak mencari, last2 redah aje laa jalan kecik yg ada tu..mujur ler terserempak ngan member asben tgh buang sampah masa tu, singgah rumah dia kejap tolong masak apa yang patut tuk wife dia yg kat hospital tak de benda nak makan, so sempat laa buat daging blackpepper, bubur nasi ngan sup sayur jadi laa lebih kurang tuk org bersalinkan.


kalo parking kat sini gie aje kat Information Office tu nanti dia org flashkan kat komputer so tak yah bayar..if not kena bayar tak silap 1hr euro4


Ingat petang tu nak singgah Ingolstad Village tapi tak dan laa pulak sebab nak bergegas check in hotel lak..huhu baru berangan nak shopping2 kat outlet, tak pe le tak de rezeki lagipun shopping bukan agenda utama roads trip kali nie hehe..

Hotel Am Wald Gasthof @ Langenbruck

triple room @ euro80 for 2 nites

lobby

Dari Ingolstad nak ke Hotel Am Wald Gasthof dalam 20 minit perjalanan jugak laa, ada mek gps pun tak tentu boleh tolong weh tengok2 sampai end of road pun tak nampak pun hotel huhu last2 redah aje jalan kecik tengah2 ladang tu rerupanye hotel tu tengah2 utan seh... tp yg bestnye masuk2 aje kat area hotel tu ala2 cam berada di Forks tu walaweh (Forks sesapa yang follow citer Twilight sure tau camne...nanti Qies tepek gambor suasana hotel ni next entry yaa) nampak cam so so aje hotel dia tapi bila masuk walah..gempak gak laa bilik dia sempat gak verangan jap cam berada dlm Twilight Movie wakakakaka...


tuna pizza

kebab durum

Lepas check in terus kuar malam tuk dinner kat pekan tak jauh dari hotel, nama aje pukul 6 tapi sunyi sepi cam pekan mati aje seh..tp best gak tenang aje. Lepas dinner balik bilik mandi2 solat terus gedebom ZZZzzzzz

24 Jun 2010


breakfast ngan roti keras & cornflakes aje ok laa buat alas perutkan


Lepas breakfast terus ke Munchen @ Munich, 1st stop ke BMW Museum & BMW Weld, sekali lagi Along senyum sampai ke telinga punya laa happy, lama gak laa lepak kat sini lebih kurang dalam 2 jam, sempat laa tengok stunt masa sampai tu lebih kurang dalam 8 minit cam tu.


BMW Welt, Munich

another peace from Along..

turun naik 2-3 round gak mamat ni punya nak demo betapa hebatnye moto BMW ni

kat sini customer bole order custome made tuk interior keta depa.. sediakan aje uwangnye yaa

posing amik berkat hehehe

moto zaman 20an

haa ni moto polizei kat sini tu dia kalo terjatuh hempap dek moto ni naya weh

tengok rega dia murah aje kan tuk model yang bawah ni

amacam ada yang berkenan..?

BMW Museum

Pastu singgah kejap kat Audi Museum yang terletak seberang jalan aje bertentang ngan BMW Welt , euro6 per entry tuk family of 2 adults 2 kids tak silap euro12..kalo silap sori laa udah lupa laa bulan Jun pergi baru laa ni masuk entry hahaha...naya tul kan..

"maa adik nak tangkap sini..moto ni cantik kan maa" iya laa

sangat canggih keta ni..keta apakah itew...

BMW MM1Hommage prototype aje kot..entah laa...

antara koleksi kereta Bonds 007

entah bila punya zaman BMW ni, buruk seh..tp time tu sure tangkap leleh sapa yg ada nikan hehe

mana2 pergi musti aje ada kawan baru si Aqies ni..friendly tul anak mama ni


Allianz Arena

Singgah ke Allianz Arena jenguk2 & posing2, kalo ada masa korang bole amik Arean tour dalam 75 minit nak tau lebih lanjut > ARENA TOUR. Passtu kami terus ke MarienPlazt, tempat tumpuan pelancong laa sini mcm2 souvenirs ada, punya laa ramai org kebetulan lak time ni apple launch IP4 haritu..mak ai berbaris siot nak masuk dalam apple tu designer2 butik pun tak sehebat tu org terjah siap ada security lg.


suka tengok senibina kat area New Town Hall ni..cantik2

Marien Platz_Rathaus @ New Town Hall

IP4 launching day... minat? ada yg nak order? meh ler ym Qies (^_^)

Statue Sigi Sommer, Journalist(1914 - 1996) yang terkenal Munich suatu ketika dulu


cantikkan senibina kat sini ...

MarienPlatz ni kalo nak soping souvenier & cuckoo clock mmg tempat dia laa

Kat area MarienPlatz(New Town Hall @ Neues Rathaus) ni sempat rembat fm tuk kengkawan, lunch terus kat sini since terjumpa subway, ala makan apa pun sangat takat tuna sandwich buat alas perut bole laakan dari tak de. Bagi yang nak Tour Munich bole cari info kat sini > RADIUS TORUS

Toy Museum Euro4 tak silap per entry, tak jauh dari MarienPlatz

Then kami berpatah balik ke Old Town Hall kat sini ada Toy Museum tapi aritu tak dan nak masuk sbb Q panjang sgt weh panas lak tu.

kalo tak larat jalan bole naik beca lak ..

kalo tak mo naik beca bole sewa beskal jugak..

Statue Julia @ Juliet, pasan tak berkilat sebelah si Julia tu punya tek, kata org kalo nak tuah ramas laa..tapi mak tak ramas hokey..kose aje weh..

apa nama church ni lupa dah...sori eik

Kami anak beranak terus berjalan ke Viktualienmarkt (Victuals Market) pasar terbuka yg famous di Munich ni ada restorant ada kedai jual sayur, buah, alatan dapur semua laa ada ala2 pasar malam gitu tp siang ari laa hehehe.

sejak terjumpa Nordsee ni sepanjang road trips hingga laa ke Austri, mmg ari2 tuk tibai seafood..murah seh..

goalllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!! riuh rendah kat sini weh..syoik lak

Kebetulan lak tengah demam World Cup jadinye ramai laa manusia kat sini layan bola sambil2 makan n minum. Kami pun sempat gak ler melepak kat sini sambil2 makan kali ke2 sebab si Aqies nampak nasi kat Nordeese, cam biasa laa anak dara ni kalo tak jumpa nasi sehari tak bole weh..perut melayu le katakana.. jadinye sempat laa layan bola kejap kat sini, wah meriah betul ngan sorak2. Sempat gak beli cherry murah seh cherry dia euro & aje sekilo kat sini pun sempat rembat fms sikit.

kesian anak bujang mama..panas sampai menyinsing seluar tu hehehe

punya laa sedap cherry ni dah le besar manis lak tu..puashati beli sekilo..

sesuka ati aje anak teruna ni landing..asal landing aje keta tak calang2 tu

ni pun tak ingat dah apa nama building ni huhuhu, maklum le memory cikit aje hehehe


kecik aje HRC Munich ni...


Next destination ke Hard Rock Cafe Munchen lak, cam biasa laa beli fms HRC then sempat gak sambar selai Tshirt kat sini, yayah lak cam biasa sambar push pin aje. Kecik aje HRC sini dah tu kat area belakang2 lak, tp yg best Cuma sepelaung ajer dari area designer2 butik weh.. adeh meruntun jiwa tul laa tp mujur laa time tu dah kul 5 ptg kan so byk butik yg dah nak tutup jadinye jalan2 kat area HRC aje ler, kat sini pun banyak gak kedai2 jual sourvenier, niat ati nak beli ler jersey germany tuk satu family tapi sayang tak de size laa pulak tinggal semua size bagak2 aje..huhuhu..


satu lagi senibina yang Qies suka tengok

posing jap kat patrol car polizei

"maaaa dragon gigit adik"!!!!! anak dara ni kalo berposing kemain lagi..

Dah penat ronda2 tengok2 jam dah kul 7 malam jadinye apa lg perut berdondang sayang mintak diisi, malam ni makan kat Indian restorant nama Sangeet, Insyallah Halal ya.. kalo sesiapa yg nak berjalan ke obersi bole check Halal restoran kat sini. Aqies request Nasi Beriani Ayam, yayah lak order roti naan garlic, ayam tandori ngan vege samosa, pastu lobster sup tuk Qies, ok laa makan tuk 4 org baru euro35 bole laa, Nasi beriani portion 2 bole makan tuk 3 org, memang kenyang gila makan malam ni huhu portion mat salleh jenuh gak nak perabihkan weh. Sorry gambo beriani ngan ayam tandori tak dan nak snap..udah kebuluran sesangat hehehe..


papadom & sambal ada rasa masam, pedas, manis masin lengkap laa

lobster sup plain giler, apa laa cuba laa deco2 sikit..

vegetarian samosa

roti naan garlic

Bila dah kenyang mata pun dah ngantuk kan jadinye terus balik ke hotel, mandi2 solat jamak & qada’ terus tido..lagipun esok awal2 pagi nak bertolak ke Prague lak lebih kurang 2 jam lebih perjalanan so kena berehat dan tido awal. Kita sambung lak next entry pasal Prague lak ye... Chow Chin Chaw... bulan pose ni kalo dpt minum air sirap cincau pun sodap huhuhu ..mana laa mak nak cari cincau kat sini ....huarrggggg

p/s : Bagi yang nak travel keluar negara dimana2 bole check Halal restoran kat sini > ZABIHAH

12 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Naqies

Salam perkenalan
Salam Ukhwah

terima kasih kerana sudi menjenguk teratak saya

seronok tenguk pengembaraan keluarga Naqies

selamat maju jaya

Wassalam

Lady of Leisure said...

huwaaaa... qies ni suka tau buat lady rindu nak balik ke tempat2 ni semua.. rindu nak jenjalan kat marienplatz, huwarghhhhhhhh... dengar baskers playing all my fav songs huwaaaaaaa....
pastu shopping birkenstock yang murah2 giler tu..

tak singgah science and tech museum(deutsche museum) kat munchen gak, the biggest in the world.. lepas ni pi mana lagi qies, nanti share lagi tau.. syok layan gambo2 lawa2 terer qies snap..

Naqies said...

Waalaikumsalam Rozali, terima kasih sudi singgah blog Qies.

Naqies said...

Lady sori laa tak sengaja haha..tu pun entry berlapuk dah tu, tp tak pe ladykan selalu dtg sini bole aje g lg sekali. Musuem tak singgah laa lady biasalah ngan anak2kan bwk tempat yg depa suka aje..yg tak suka tak de dlm list laa hehehe

Fatiehah said...

sukenya dapat tgk negara org..

Fadzly said...

eh bila kita pegi ni ek ahahahaha

Naqies said...

Fatieahah thanks for ur visit. Yayah laa kan kita pergi dalam mimpi aritu tak ingat ke hehe

Fatiehah said...

akak kn la bawa saya jln2 sane..hehe..

Naqies said...

Fatieahah..meh le akak tunggu..akak bwk ronda2 sini

ciK_SaLmaH said...

salam ukhwah :) sonoknye tgk gbr2 kat overc.xtau laa bile sye dapat g.huhu

Hairil Rizal said...

Salam Qies,
Terima kasih ziarah Warlord's Armoury.

Saya tertarik betul dgn lawatan Qies dan family ke Germany nie. Seronok betul tgk gambar-gambar dari sana.

Last time saya ke Europe hanya sekadar ke Luxembourg atas urusan syarikat je. Tak puas!

atie said...

wah.. bestnye.. bile la merasa agaknye ke sane hikhik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink