Penyakit baru melanda Qies, tetiba datang angin meroyan tersangat laa rajin membuat N3. Jadinnye sementara rajin ni, insyallah nak cuba abiskan mana2 citer yang tak dan nak dimasukkan sebelum ni, hehehe ingatkan entry baru eik, rupanya citer basi yang baru nak dimasukkan entry hahahaha...nasib lah ye...sian korang2..
Kali ni entry pasal Qies teringin sesangat nak makan rendang ayam, adeh dah ler susah nak cari ayam jadinye ari Jumaat sebulan yang lepas kami anak beranak pepagi dah bersiap nak ke Domodossola, Italy...iye Qies tak tipu Italy you...haha tak jauh pun ½ jam aje pun dari tempat Qies hehehe...tu aje ler tempat yang paling terdekat nak cari ayam yang masih ada bentuk kalo kat area rumah ni daging ayam yang dah dikisar dalam bentuk kebab hokey maknanye makan isi kebab huhu sangat kesian seh. Jadinya nak dapatkan ayam golek kena ler ke Domo itupun beli kat kedai kebab yang dah siap kukus pun, jadi laa dari tak de kan basuh2 bole guna lagi kan, lagipun ayam tu dia stim ngan buah tomato & garam aje so effect tak rasa sgt kat daging tu..so kan nak dpt halal meat yang segar kat sini..kalo nak gak bole tapi kena travel ke Basel or Geneva perjalanan pergi balik...ya ampun tobat laa kalo setakat beli 1-2 ekor aje weh, lagipun peti ais kat rumah ni kecik aje huhuhu.
So ari Sabtu tu pepagai dah bangun bersemangat nak masak rendang ayam lagi pun kebetulan ada jemputan ke rumah Charlie so kira masakan sekali laa bagi org swiss rasa lauk rendang tanah Malaya ahaks..tetiba rasa patrotik lak hehe...Jadinye aritu Qies buat Rendang Ayam Kunyit Pedas walaupun tak de daun kunyit bau kurang kick tapi rasa tu ada umpph, Alhamdulliah laa dapat jugak akhirnye melepaskan gian nak makan rendang seh...sian kan sampai kurus melidi laa Qies kat sini skrang berat dah jadi 42kg dari suar jeans size 29 skrang dah jadi size 26 kooooo...ishk2..
Ok jom masuk dapur memasak ada jugak yang lapor karang duk baca entry merepek2, citer masak tak kuar2 gak eik..meh kita tengok bahan2 dan caranye2 ye..Ni cara yang Qies laa ye, lain org lain caranyekan selera pun lain2 betul tak...ok2 dah jom kita tengok bahan2nye..
Bahan2nya
1 ½ ekor ayam
4 cawan santan pekat
Daun limau purut
Daun kunyit (dipotong halus)
3 sudu besar kerisik
1 inci Sedikit gula kabung/gula Melaka
1 batang serai diketuk
4 biji kentang dipotong 4
½ sudu kecil serbuk kunyit
12 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
½ sudu kecil jintan manis
½ sudu kecil jintan putih
15 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 inci halia
2 batang serai
10 biji cilia pi (ikut kepedasan korang ye, kalo tak cili kering aje dah cukup)
Sedikit belacan (besar duit 20 posen)
Cara2nye
1. Masukkan santan + bahan kisar + ayam + serai yang diketuk dalam kuali masak separuh masak, kemudian masukkan kentang, setelah kentang empuk masukkan daun limau purut + daun kunyit + gula Melaka + garam masak hingga kuah hampir pekat tutup api.
2 comments:
sedapnya sejuk2 nun makan rendang kan hehe
lady ni menu sebulan lepas kot..baru nak masuk entry hehehe
Post a Comment