Sunday, April 3, 2016

Brownies Kedut2 Menawan

Assalammualaikum...
Berkurun menunggu unifi, akhirnye dapat jugak, baru laa bole nak berblog semula, kalo duk mengharapkan line broadband yang cam biskut, kejap ada, kejap tak de memang sampai sudah laa tak berhapdet blog nie...

Sempena mengambil mood semula, kita tepek resepi Brownies Kedut2, baru siok nak berblog pasni kan...Layannnnn...

Brownies Kedut2 Menawan

Bahan2nya A 
(Dicairkan secara double boiler)
400gm coklat masakan/dark chocolate
150gm butter

Bahan2 B 
(dipukul manja2 bagi sebati)
150gm gula perang
20gm gula kastor
4 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila

Bahan2 C 
(diayak bersama)
100gm tepung naik sendiri/gandum
1/2 sudu kecil baking powder
30gm serbuk koko

Bahan tambahan 
(dibakar terlebih dahulu)
Badam potong
Badam hiris

Cara2nya:
1. Cairkan butter dan coklat secara double boiler, kemudian masukkan bahan2 B sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati.

2. Masukkan pula bahan C dan gaul rata dan sebati. Tambahkan juga badam potong kedalam adunan.

3. Alaskan acuan 10' x 10 dengan baking paper dan disapukan butter dikeseluruhan bekas acuan.

4. Tuang adunan kedalam acuan dan hiaskan dengan badam hiris diatas adunan. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit (20 minit pertama dengan hanya api bawah, dan 10 minit terakhir dengan api atas bawah)

5. Apabila sudah masak biarkan sebentar didalam oven dengan keadaan pintu oven direnggangkan sedikit, biarkan selama 10-15 minit sebelum dikeluarkan dan dipotong.  Boleh juga dihiaskan dengan chocolate ganache dan juga sos karamel..

Sukatan gula kat atas dah Qies adjust dari original resepi yang bagi Qies ya ampun manisnye... Insyallah yang ni rasanye semanis tuan punya blog nie, manis2 buah je kaedahnye kekeke...

Selamat mencuba....jumpa lagi...muah...muah...muah




Monday, August 10, 2015

Update Sepintas Lalu...

Assalammualaikum...
Bersiaran dengan mencuri-curi masa, menyelit diantara tempahan dan kerja2 design yang semakin hari semakin bertambah... Alhamdulliah, bekerja sendiri lebih happy walaupun tak menang tangan membuatnye...


Jamu mata tuk uolls yang tertanya2, awat laa bisi ya amat kan... antara tempahan yang siap dan telah pun dihantar ke pelanggan... 

Happy customer.. Ana Mardia
Bridemaids cushion pillow


couple pillow... 
Tq adik Ana Mardia, moga kekal hingga ke Jannah

Antara tempahan sulaman tuk baju raya...

tuk si kecik molek di Penang
Client di JB
Sulaman jubah tuk anak2
sulaman baju kurung
Label tag
Sebarang tempahan bole wassap saya di 018-9110032, tempahan awal adalah dialu2kan kerana uolls kena Q tuk masuk order huhuhu... 


Jemput2 laa jenguk FB Lovely Naqies 


Friday, June 19, 2015

Kan Dah Kena

Assalammualaikum...
Salam Ramadan buat semua, moga memperolehi kerahmatan dan keberkatan dibulan yang mulia ini...
sumber dari FB

Sekadar selingan disiang hari, ingat tak de istilah bohong sunat, kalo dah namanya membohong hukumnya tetap berdosa...

Wednesday, June 17, 2015

Terlupa Sudah!

Assalammualaikum...
Selamat menyambut Ramadan untuk semua... ye sangat lama mak bertapa sehinggakan nak sign in blog pun terlupa dah username dan passwordnya... mujur laaa usaha gak ingat segala mak nenek username dan password, Alhamdulliah berjaya gak membolosi blog mak ni kekeke...

Tuan tanah kebisian teramat sangat ngan tempahan sulaman ya sebetulnya... sehinggakan memang tak dan nak menjenguk blog maupun menghapdate blog...ngan setiap hujung minggu kelas tak sudah2... laa ni minat menjahit ya mengganas sungguh kekeke...

Memula sibuk ngan tempahan sulaman baju cam kat bawah nie, Qies gunakan benang cincang orang biasa panggil kalo nama omputihnye 3 colour thread kekeke..

sulaman dilengan dan kaki baju
Yang paling banyak tempahan tuk sulaman bantal, disamping dapat tempahan membuat design tuk convert ke sulam, hurmm tempahan design dan jual design ni paling cepat dapat upah walaupun kerja2 mendesign ni yaa ampun ada makan jam gak huhu..

femes tul kartun frozen ni..banyak giler yang menempahnya
Tempahan kain pasang sulam pun tuan tanah buat jugak, tapi yang ni sila bagi masa paling kurang 2 minggu yaaa, unless kalo ada yang tuan tanah buat extra dan belum bertuan lagi bole laaa rembat terus...
kain pasang sulam timbul
Antara lain2 yang duk selit2 buat diantara tempahan2 yang diterima...banyak gak yang lelain tak dan nak edit semua huhuhu
tissue pouch sesuai tuk door gift yaaa
tempahan label tag pun tuan tanah buat jugak yaa

sulaman tuk makeup case/ pencil box pun hado

pelbagai jenis sulaman pillowcase pun ada yaa
Banyak gak lelain projek sulam yang ongoing lagi tu tak termasuk projek kue raya lak minggu depan, moga diberikan kesihatan yang baik sepanjang Ramadan nie...Insyallah Amin...

P/s : tuan tanah baru je create page tuk hasil sulaman, tapi tak banyak lagi laa barangan dalam tu.. maklum laaa dan berkesempatan... kot rajin mai laa jenguk page tuan tanah yaa FB : LOVELY NAQIES, kalo nak order bole wassap me at 018-9110032

Sehingga bertemu lagi... tata..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink