Monday, December 31, 2012

Selamat Tahun Baru 2013

Assalammualaikum
*credit to google pics
Selamat Tahun Baru semua, azam baru? yang lama dah tercapai kah? takkan nak tunggu tahun baru aje baru nak berazam, kenapa tidak kita berazam setiap kali kita bangun tido, Insha Allah kita akan jadi yang lebih azam kita tu akan lebih cepat dicapai, betul tak?..

Bagi Qies tak de azam apa pun sangat, cuma berharap moga dimurahkan rezeki buat keluarga demi anak2, moga menjadi hamba Allah yang lebih baik dari sebelumnya.  Juga berharap agar kemakmuran negara lebih baik dan aman damai ditahun 2013 ini... untuk itu bersama2 laa kita berdoa agar kita semua dilindungi dan dirahmati oleh Allah s.w.t. Mohon juga agar pergolakkan di Gaza akan menemui sinar harapan moga Allah s.w.t memberikan kekuatan kepada rakyat Gaza dalam menghadapi ujian peperangan ini.. Amin..

Asam Pedas Ikan Patin

Assalammualaikum... 
Ari ni nak tayang resepi ikan patin masak asam pedas, nak cari terubuk sini ya ampun bukan senang uols, dah laa feberet, kalo jumpa pun alahai kecik sangat tak baloi laa pulakkan, lama giler tak pekena ikan terubuk huhu... so patin pun patin laa, tapi jangan tak tau, sedap jugak patin masak asam pedas ni, terasa lemak2 ikan patin tu...
Asam Pedas Ikan Patin 
Bahan2 Kisar
1 inchi kunyit hidup
1/2 inchi lengkuas
9 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
belacan

Bahan2 lain
1 biji bwg kecil + 1 ulas bwg putih (ditumbuk kasar)
ikan patin
terung/bendi
tomato
daum kesum
bunga kantan
sedikit halba
sedikit air asam jawa

Cara2nya
1. Tumis bwg kecil +bwg putih yg telah ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan halba dan kacau seketika.
2. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam + terung+ bendi + daun kesum + bunga kantan
4. Masukkan ikan patin dan perasakan garam.

Petua membersihkan ikan sungai
tuk menghilangkan hanyir & lendir ikan patin, masa membersihkan ikan biasa Qies akan gosok badan ikan patin dengan asam keping lepas rendam sebentar ngan air asam jawa. Bila dah ready nak masak ikan basuh dan ambil pisau sambil lalu kan ke badan ikan ala2 kikis2 manja je dibawah air.. insa Allah ikan tak berbau hanyir dan berlumpur.. bole dibuat tuk semua jenis ikan sungai yg tak bersisek ye kengkawan..kalo yg bersisek just rendam ngan air asam jawa + garam.

Ku Sangat Ketinggalan Hokey...

Assalammualaikum
Durian Crepe
sungguh tak comey balutannye..
Ok memang Qies mengaku yang Qies sangat2 ketinggalan giler2 hokey, orang lain semua dah sibuk2 mengodernye, malah ada yang gigih mencari resepi gigih juga belajar membuatnye, tapi Qies yaa nan hado..

Tapi semalam kebetulan ada Pesta Makanan di Kuantan Parade, ada laa jual benda alah ni, so sebagai suami yang prihatin, cik abe pun beli laa sepeket untuk isterinye.. beli apa tu? haaa doyan crepe laa, sadiskan orang dah basi pun citer pasal doyan crepe ni orang lain dah siap makan nangka crepe, manggo crepe dan macam2 lagi dah depa buat...Qies baru nak terkedek-kedek merasa hahaha...

Sepeket Rm10 hokey dalam ada 6 bungkus doyan crepe, mahal seh baik laa beli je buah doyan dapat gak laa sebijik lagi puas makan, tapi sebab cik abe dah beli, telan je laa, ok laa not bad laa rasanye tapi bagi Qies laa orang lain Qies tak tau makan buah doyan lebih sedap laa, lebih nikmat gitu...lagipun skrang ni selonggok RM10 pun dah leh dapat, nak lagi best doyan musang king perggh mantop wa cakap lu...

So verdict tuk doyan crepe bagi Qies cuma 2*/5* je laaa... 

Sekian melaporkan....

Sunday, December 30, 2012

Edisi Banjir

Assalammualaikum....
24hb Disember 2012
area CIMB Bank berdepan Megamall
* picture credit to fb myKuantan
hujan selebat2nye....
Edisi banjir yang terlewat...sorry kekangan masa yang sangat2 terhad. Alkisahnye sedang sibuk penganut kristian membuat persiapan krismas sehari sebelum krismas, Kuantan telah dilanda banjir, lebih parah lagi banjir kilat dikawasan bandar Kuantan. Masa kejadian tu nak dijadikan cerita Qies salah seorang diantara yang terperangkap dalam bandor tak leh nak kemana2, berpusing2 mencari jalan balik ke Indera Mahkota, walaweh asik kena detour je, jalan dinaiki air ada yang sehingga paras lutut huhu...
berenang sudah kereta ini ....
Jalan menghala ke Besarah dari Megamall
 3 jam seh stranded dalam jammed dan detour dalam bandor tu, walhal bukan besar mana pun kuantan tu, last2 lepas 3 jam setelah sekian kali detour akhirnye try nasib cuba lalu kat jalan besar depan hospital..ok jalan clear.. alhamdulliah, ingat nak ikut bypass Bukit Setongkol, ye sekali tengok banyak giler kereta yang sudah tersadai ketepian sebab jalan dinaikki air, lalu kalu berenang laa kereta dalam air tu... jadinye amik keputusan teruskan perjalanan menghala ke airport kuantan, tetiba bila sampai di jalan Tanah Putih jalan menghala ke bandar ditenggelami air menyebabkan semua kendera terpaksa detour ikut jalan lain.. yg dah berenang pun ada, kesian kat owner2 kereta yang terkena tu...
Jalan Tanah Putih yang dinaiki air..
Alhamdulliah bila beransur petang, air kat kawasan bandar pun dah menyusut, tapi sian kat kedai2 dan bank2 yang ditenggelami air tu, kawasan paling teruk sekali yang kena kawasan berhadapan Megamall, abih kereta2 kat situ n kedai2, showroom dan bank2... Parking lot (basement) di East Coast Mall pun banyak yang abih kena banjir, sibuk giler tow truck aritu..masuk seh tokey2 tow truck aritu... 

Wednesday, December 12, 2012

Tahniah Acik Lynn

Assalammualaikum,
Lately ni rasanye 24 jam sehari pun dah rasa tak cukup, cepat sangat rasanye jam berputar, masa berlari huhuhu...

Alhamdulliah majlis Acik Lynn telahpun berlangsung dengan jayanya walaupun dalam masa yang singkat, sorry sangat2 akak mu ini tak dapat membantu tuk majlis yang baru berlangsung, Insyallah nanti tuk persediaan pernikahan akak cuba membantu mana yang termampu ya...maklum laa akak ko ni duk dekat sangatkan..

Walaupun tak banyak kederat yang disumbangkan, akak cuma mampu tolong mencontengkan watercolor ke muka Acik Lynn, tu aje yang mampu akak tolong huhuhu...dengan tak de cuti dan cuma balik tuk 24 jam tolak driving dr kuantan-perak 6 jam so paham2 aje laa kepenatan yang melanda. So ini lah hasil contengan yang tak seberapa...
comey laa Acik Lynn, MUA : Qies
sama aje adik ngan abang
Tahniah yaa Acik Lynn, Insyallah segala perancangan akan berjalan dengan lancar, jangan stress2, tenang2kan diri, banyakkan bersabar dan berdoa...

Sunday, November 25, 2012

Ayam Masak Bawang

Assalammualaikum
Yaa sudah balik bercuti2 Hong Kong, puas dah jumpa Mr. & Mrs Mickey, now back to routine laa kerja dan kerja huhuhu..

Al-kisah semalam rumah diterjah oleh geng terjah bersempena karnival Jom Heboh di kontan, cam biasa Acik Mie akan singgah ke rumah, so disebabkan baru balik bercuti, stok dapur pun belum sempat nak beli jadinye masak menu paling ringkas je laa... So Qies masak ayam masak bawang disamping kerabu epal n sup tulang aje.. Jom layan resepi tangkap muat ni..
Ayam Masak Bawang
Bahan2nya
1 ekor ayam (dipotong 16 dan digoreng separuh masak)
3-5 sudu besar kicap lemak manis
3-5 sudu besar madu
sedikit air dan garam

Bahan2 kisar
8-9 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 batang serai
5 biji cili api (nak lagi pedas tambah laa lg yaa)

Cara2nya
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing, koyakkan daun limau purut.
2. Masukkan kicap + madu dan rasa bahan tumisan tu, jika terasa pedau bawang tambahkan lagi kicap + madu sehingga rasa tumisan tadi seimbang.
3. Masukkan air + ayam goreng tadi dan kacau sebati, kacau sehingga ayam masak.

Jika suka bole dimasukkan kacang peas dan celerary..

selamat mencuba...nom ...nom...nom..

Friday, November 16, 2012

Jalan-jalan Cari Pasal Cuti Sekolah

Assalammualaikum
salah satu tempat wajib pergi
Cuti sekolah dah bermula, tahun ni Alhamdulliah kami sekeluarga bercuti ke Hong Kong 6 hari bermula 14hb - 20hb November 2012. Kepada yang baru nak pergi bercuti tu, berhati-hati dan semoga selamat pergi dan pulang. Hingga jumpa lagi...tata...

Thursday, November 15, 2012

Salam Maal Hijrah

Assalammualaikum
ehsan google picture
Selamat menyambut tahun baru 1434, moga di tahun baru ini, Allah s.w.t memberikan keamanan dan keharmonian kepada negara kita Malaysia, dilindungi dari malapetaka, dilimpahi rezeki dan diberikan kekuatan dan kesihatan yang baik. Bersatu teguh, bercerai kita roboh...

Agar tahun 1434 kita menjadi anak/ibu bapa/rakan dan umat yang lebih baik dari tahun sebelumnya, Insyallah

Tuesday, November 13, 2012

Selamat Hari Deepavali

gambah ihsan google
Happy Diwali @ Pesta Cahay buat semua penganut beragama Hindu....

p/s : sudah mood bercuti2, sempena cuti sekolah...

Saturday, November 10, 2012

Trimas EH

Assalammualaikum,
produk rambut dari Pureology
baucer tunai, yeay bole beli baju
Alhamdulliah rezeki memenagi hadiah dari Majalah Eh keluaran July 2012, 1st time menang dari Eh ni dan sangkut tuk 2 hadiah atas nama anak sedara & nama cik abe, sebelum ni dari majalah Glam je, duk tunggu gak kot2 ada rezeki dari majalah Cleo & Women's Weekly gak tapi lum ada rezeki lagi kot... 

Qies dapat produk rambut dari Pureology, Shampoo & conditioner yang ni guna nama anak sedara. Baucer tunai dari Hush Puppies bernilai Rm200 atas nama Cik Abe. Alhamdulliah kebetulan syampu & conditioner pun dah nak abih so jimat belanja dah, pastu voucher Hush Puppies tu nak buat beli baju tuk g holiday 14/11 ni..

Friday, November 9, 2012

Al-Fatihah

Assalammualaikum..
gambar scan pada 1 Nov 2012
3hb November 2012 
Jam 4.20 pagi @ 11 minggu 1 hari, Ya Allah besarnyalah dugaan mu kali ini, kepergian mu menemui yang HAK, Allah lebih menyayangimu, walau hanya seketika, mama bahagia.  Penantian selama 8 tahun lebih, berita kehadiran mu beberapa minggu yang lepas disambut gembira oleh kami semua, terutamanya Along dan Aqies, tak sabar menantikan kelahiran baby, Aqies dah memula membahasakan diri sebagai kakak. 

Mama redha dengan kepergianmu namun mama tak mampu menahan kesedihan setiapkali teringatkan mu. Hanya airmata mama pengubat rindu mama pada Haiqal (nama yang yayah pilih untuk baby boy, tapi dah ditakdirkan baby bukan milik kami). Walaupun tidak dapat dipastikan sama ada baby boy atau baby gurl, perginye lengkap berkarung, naluri yayah mengatakan baby adalah Haiqal. 

Hari ni genap seminggu kepergian Haiqal, tenanglah anakku disana, Insyaallah kita sekeluarga akan dipertermukan juga nanti disana. Doakan mama dan keluarga kuat menempuh hari mendatang. Al-Fatihah buat Muhammad Haiqal Bin Mohd Fadzly.

p/s : betapa sedihnye kehilangan anak yang dikandung, tapi dimanakah sifat keperikemanusian dan tidak sedihkah ibu-ibu yang telah berlaku kejam keatas anak yang telah dilahirkan, dibuang, didera dan dibunuh sebaik sahaja dilahirkan..

Wednesday, October 31, 2012

Bukit Gambang Resort City

Assalammualaikum,
Tak lama lagi cuti sekolah kan kan, tentu ada yang dah planning nak bawak anak2 bercuti-cuti merehatkan diri, ini lah masanye untuk kita2 yang sibuk bekerja meluangkan masa bersama anak2, bagi yang tengah merancang2 dan tak de idea nak kemana, moh datang ke Kuantan ni atau lebih tepat lagi Gambang Water Park

Citer pasal Gambang Water Park ni (detail leh click kat link atas tu k)

Waktu Operasi Theme Park 
Isnin, Rabu & Khamis  : 10.30 pagi - 6.30 ptg
Jumaat, Sabtu & Ahad : 9.30 pagi - 6.30 ptg
Cuti Sekolah & Cuti Umum : 9.30 pagi - 6.30 petang

Ditutup pada setiap hari Selasa kecuali cuti umum dan cuti sekolah yaa uols.. time cuti umum tutup rugi laa kan, hahaha... Ok dalam Water park tu ada beberapa section ada coca beach, pengiun island, glacier river & slide area.

Coco Beach - Kolam ombak terbesar di Malaysia oooo 

Pengiun Island terdapat :- 
Kids slide tuk anak2 yang tersangat berani dan berhati dewasa tu, ye laa kalo kat water theme park lain tak semua slide bole dimain oleh anak2 kan.. kalo tak cukup ketinggian.

Glacier River/ Journey of Ice
Ala2 lazy river sesuai bagi yang kurang minat ngan aktiviti slide2 ni bole laa layan lazy river ni, relax2 pusing2 keliling water theme park tu.

Tree Top Hills Slide
Ada 6 lane racer slide (terpanjang di Malaysia) bagi yang suka slide memang syiok laa nak melayan selain race slide ada gak Crystal Slide, Galaxy Slide (haa berpusing2 laa korang dlm slide nie), Canopy slide dan Family Raft Slide. 

Kos Theme Park
Tiket Dewasa : Rm28.00 (normal price) but now Rm23.90 je promo price gitu
Tiket Kanak2 : Rm18.00 (normal price) but now Rm16.90 rega promo jugak
(90cm - 12 tahun)

Kanak2 bawah ketinggian 90cm masuk percuma yaaa..

Rental of Gazebo
1. Penguin Cabana : Rm45 + Rm10 (deposit - refundable)
2. Coco River Garden & Slide Cabana : Rm35 + Rm10 (deposit - refundable)
complimentary 5 botol mineral water hokey.. 

So bole laa korang2 lepak2 kat cabana yang disewa tu kira private laa kan idak ler berkongsi2 ngan guest lain cam kat water theme park lelain, kiranya selamat laa belongings korang letak kat cabana tu kalo malas nak simpan kat locker tapi provided ada laa yang menunggunye, so bagi yang bawak mak ayah leh lah santai2 kat sini sambil baring2 kat mattress chair yand disediakan.

Bagi yang malas nak cari penginapan diluar dari Theme Park, korang jangan riso sebab korang bole aje menginap sama ada di Caribbean Bay Resort atau pun Arabian Bay Resort. Ada Family Suite, Studio Suite & Deluxe Suite harga termasuk sarapan pagi tuk 4 org + 4 tiket water park + 4 tiket tram rides.

Dah terlanjur citer pasal Bukit Gambang Water Park nikan, kot-kot laa ada yang dah terbekenan nak bawak family gi coti2 Malaysia, so nak promote laa Voucher Arabian Bay Resort ni, no no no bukan Qies punya ahkak tak mampu lagi nak membeli unit kat situ norks haha tapi ni member punya, so tolong dia laa kan since ada blog ni pesalahnye tolong menolong, kot2 laa Cik Sue baik hati nak bagi sekeping kat ahkak nie ahaks.. 
Arabian bay Resort - Family Deluxe for Low Season
Arabian Bay Resort - Family Deluxe for Peak Season
Ada 2 jenis voucher, 1 voucher tuk peak season dan 1 lagi tuk low season dan valid sehingga 31/12/2013 haa bagi yang nak dapat rega special Cik Sue nak let go murah2 murah laa dari rega publish rate di internet dan rega resort tu sendiri. Tapi diingatkan rega voucher tu tak termasuk breakfast, entrance tikects & tram tickets laa k, hanya bilik semata2 aje.. Cik Sue ada 7 keping voucher semua sekali, so sapa yang berminat tu bole laa menghubungi terus Cik Su secara email yaa, urusan semua hendaklah dibuat secara email (senang ada bukti hitam putih gitu)

Yang berminat sila laa email ke > Cik Sue Insyallah korang akan dilayan ngan penuh kasih sayang...ahaks.. jangan marah Cik Sue...

Iklan tidak berbayar ni tau, just tolong member2, nak tolong ngan wang ringgit belum berdaya lagi, mampu tolong promote diblog aje laaa...

Tuesday, October 30, 2012

World Walking Day 2012

Assalammualaikum....

28hb Oktober 2012
Kearah gaya hidup sihat... yaa Cik Abe, Aqiesh & the geng ngan semangat waja pepagi udah bersiap2 tuk bersama-sama menyahut cabaran 5000 steps World Walking Day yang dilakukan serentak di Putrajaya, Ipoh, Kuantan, Johor Baharu, Sabah & Sarawak.

As for me, ahaks ahkak sambung tido balik laaaaa penat tengah malam sampai dari Perak, kose ahkak nak memenatkan diri (duk tido sebelah co pilot pun penat tau!!!).  Selain dapat T-shirt pree ye depa kejar yg tu bebenornye ahaks mampos ahkak kena silambam karang... dapat laa breakfast percuma yang disediakan oleh pihak penganjur iaitu Nestle, ada cereal dan porridge katanye..dari yang tukang citer a.k.a Cik Abe laa sapa lagi kan... Gambar2 dibawah ni kredit kepada yang empunya album di FB iaitu Hencik Ayun & Idris..bravo... terimas yaaa
Aqies & Nina...awat juling lak Aqiesh nie
Yayah & sekutu2nye
ramai gak yang menjoinkan diri...
Bagi yang tak larat nak bersenam heavy2 tu, korang leh je menaktifkan diri ngan aktiviti berjalan kaki, dan disarankan dibuat setiap hari. Pengalaman sendiri masa duk merempat di negara orang, membeli barangan dapur, ke pekan or ke Banhnofplatz (stesen ketapi) pun berjalan kaki setiap hari & minggu dalam jarak 2km, kurus melidi ahkak anak beranak tau, tapi masa tu berjalan setiap hari tak rasa melelah cam berjalan sejengkal disini, ye laa ngan faktor cuaca dan penyakit M yang melanda, baru naik tangga setingkat pun udah semput apa kes haha... 

p/s : tuk menjaga kesihatan jantung korang elok amalkan aktiviti berjalan setiap hari dan banyakkan minum air kosong yaaa... peringatan tuk diri sendiri gak nie wakakaka..

Monday, October 29, 2012

Al-Fatihah


Assalammualaikum...
Al-Fatihah
7 Zulhijjah 1433 (23hb Oktober 2012)
Fatimah Bt Dawi telah pun menghembuskan nafasnye yang terakhir jam 2 petang. Kepergian nenda tersayang diiringi doa dan Al-Fatihah agar rohnya tenang dan berada disamping hamba-hambaMU yang terpilih.  Terima kasih atas ucapan takziah dari rakan2 FB. 
 

Monday, October 22, 2012

Moga Cepat Sembuh...

Assalamualaikum..
Last Friday lebih kurang dekat2 tengahari dapat call dari kampung, diberitahu atuk Qies dimasukkan ke hospital, diberitahu ada pneumonia and infection sikit. Ingat petang tu nak balik tapi anak2 kat sekolah lagi.  Jadinye balik ari Sabtu aje laa since mak ayah cakap tak perlu balik terburu-buru, (ayat menyedapkan hati, biasa laa abah memang gitu) dia tak nak karang jadi hal pulak kat kami yang tergesa2 balik..
umur ikut IC, rasanye lebih lagi...
Masa on d way balik tengahari tu, mak telefon keadaan agak teruk sikit, kami lak tak leh nak drive lelaju sebabkan hujan lebat dan banyak lori, tau2 aje laa jalan Kuantan - Segamat kan.. jadinye tawakal aje laa...

Sampai2 aje terus ke hospital jenguk atuk, ok dia tengah tido,doktor terpaksa bagi gas tido sebab atuk tak nak tido dari ari dimasukkan ke hospital then asik laa mencabut topeng oksigen,  wayar drip dan wayar2 yang ada kat dia, jadinye terpaksa bagi ubat tido tuk dia berehat sebab badan dah lemah sangat.

Ahadnya Alhamdulliah atuk dah sedar dan bole bersembang2 ngan kami cucu2 dan cicit2nye, cumanye tangan kena ikat kiri kanan tuk mengelakkan dari dia mencabut wayar2 yang ada..keadaan atuk dah agak stabil, moga cepat sembuh yaaa atuk, Raya Haji ni anak, cucu dan cicit dan piut nak balik nie beraya nie.. tentu tak syoik kalo atuk duk di hospital kan.. kan.. so jangan degil makan ubat, okay...

p/s : doakan semoga atuk Qies cepat sembuh yaa..

Wednesday, October 10, 2012

Armada Bayumas

Assalammualaikum...
Alhamdulliah rezeki untuk kami sekeluarga, diberikan ruang untuk memiliki sebuah lagi rumah yang selesa untuk kami anak beranak berteduh dari panas dan hujan, tak kecik dan tak besar..cukup laa untuk kami 4 beranak tidak berlaga2 punggung hehehe..

Proses booking dan pembayaran deposit dah pun settled, Sale & Purchase Agreement pun dah sign last month, now tunggu proses nak apply loan aje, since ni rumah ke-2 so guna loan cik abe aje ler Loan Goment, rumah yang sekarang ni guna loan bank.  So deposit akan dapat balik masa 1st draw down dari End Financer, jadi bole laa top up2 tuk reno2 rumah baru tu nanti.
Layout tuk rumah yang kami booking
Tapi sayangnye lot tepi dan end lot sudah abih, tak pe laa mungkin belum rezeki lagi untuk beli rumah corner, insyallah ada rezeki lagi cari corner lot laa pulak.  Lagipun Qies dan Cik Abe bukan orang local Kuantan, beli pun sementara ada rezeki, rasanye lama lagi kot duk Kuantan ni, memandangkan Cik Abe berkhidmat disini.  Tuk retirement maybe nak cari rumah kat area kampung Cik Abe belah2 Perak nun..insyaallah
Aqies paling excited sekali
signing S&P
Actually rumah yang baru dibeli ni tak jauh dari rumah yang kami duduk sekarang, lebih kurang seminit perjalanan aje, insyallah dijangka siap July 2014 nanti, so rumah yang kami duduk sekarang maybe akan dibuat jadi homestay laa kot lagipun dekat senang nak dimentenkan.. kenapa tak sewakan je? oh no no no, before this masa berkelana ke Swiss bagi sewa kat 1 newly wed tapi sayang giler rumah tak berjaga, dah le sewakan semi furnish, barang kita depa hangkut, rumah pun rosak sana sini, sorry laa takkan pisang berbuah 2 kali, dek sakit ati ngan penyewa, Qies dan Cik Abe sepakat tuk renovate je rumah tu.. puashati aku..
site plan tuk 1st phase ada 88 unit rumah
layout ground floor

layout 1st floor
layout dari sisi
Jadinye untuk tidak mendapat tekanan perasaan dikemudian hari, adalah lebih baik ku Homestaykan aje rumah lama tu nanti. Insyallah ingat nak reno2 rumah baru sebelum masuk, senang sikit nak mengemas, ni kalo dah pindah then nak reno, pastu nak mengemas tentu hazabedah, mau tuan tanah mc seminggu..haha kali ni maybe kalo dimurahkan rezeki nak cari ID2 yang berkemampuan ngan budget poket ku yang separa rabak nie..Yaa laa ngan duit deposit + duit lawyer fees + stamp duty lagi, terbang laa ribuan lemon. Now gigih menyimpan dana tuk kerja2 renovation lak, nampak gayanye kena ikat kaki tuk kurangkan merayap kesana sini hehe..

Next entry Qies buat pasal launching show house lak k... tata titi tutu..

Tuesday, October 9, 2012

Tak Sabarnye...

Assalammualaikum...

Tak sabar sangat2.... beraya? ye jugak..sapa yang tak nak berayakan.. walaupun Raya Haji, raya jugak kan hehe , dapat makan sedap2, jumpa dan berkumpul adik beradik, sanak saudara dan kawan2... sambil2 tu Qies tak sabar tuk berehat daa..

Dan yang paling2 tak sabar sekali.... nak berdating ngan Tun... Tun mana...Tun Mahathir laaa, curlast you... jeles... please dont hokey!!! sebabnye kalo korang nak pun bole jugak... nak tau camne meh tgk nie .... 


:


:


:


:


:


:


:




Doktor Umum @ A Doctor In The House :
The Memoir of Tun Dr Mahathir Mohamad

Tak susahkan, korang cuma perlu pergi ke kedai2 buku, amik dan bayar, angkut bawak balik...kan ke senang tu... Buku ni Qies rembat di Popular @ Sunway Pyramid, masa menghantar tempahan kuih raya di KL aritu, kebetulan tengah best deal cuma Rm44.90 je, saja beli yang Berbahasa Melayu sebabnye niat dihati nak ajak anak2 membaca sekali, supaya depa bukan hanya kenal Tun hanya pada nama tapi kenal dan tahu sumbangan besar dan pengorbanan Tun tuk negara...

Apa pun orang cakap pasal Tun, Qies secara peribadi sangat2 menghormati dan mengagumi keperibadian dan kepimpinan Tun, lagipun Qies dibesarkan dizaman pentadbiran Tun, banyak sangat pembaharuan dan pembangunan yang dibawa dan dibangunkan sepanjang pentadbiran beliau... Dah lama sangat berhajat membeli buku ni, Alhamdulliah last week tercapai gak hasrat dihati.. Sempat membaca 82 muka surat walaupun siang sibuk bekerja, malam tutor anak2 pulak .. buku ni once dah bukak baca rasa sangat susah nak tutup huhu...

Terima Kasih Tun atas sumbangan dan pengorbanan yang telah Tun buat untuk Malaysia negara tercinta...Entry ku ari ni sangat2 patriotik hokey...

Monday, October 8, 2012

Udang Galah Masak Lemak Cili Api

Assalammualaikum...
Maaf lama giler tak menjenguk ke sini, kebisian yang teramat2 sangat huhuhu... Kalo nak diikutkan banyak benda yang nak diceritakan tapi tu laa tak berkesempatan untuk mencoretkannye. 

Untuk mengelakkan dari blog ni menjadi Suci Dalam Debu adalah baiknye Qies parking entry resepi dulu, ye entry resepi paling senang nak dibuat sbb tak perlu nak karang mengarang hahaha... So pagi semalam kami terjah membeli belah di Pasar Tani Kuantan, dapat lak udang galah vava apa lagi, udang galah buat masak lemak berapi laa baru terangkatkan... so apa lagi, balik terus bermain masak2 kat dapur. Jom layan resepi..
Udang Galah Masak Lemak Cili Api
Bahan Tumbuk
1 inci Kunyit hidup
20 biji Cili Api
2 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih

Bahan2 lain
7-10 ekor Udang galah
1 helai Daun kunyit (dihiris halus)
1 biji ubi kentang di potong dadu
1 keping Asam keping (ganti ngan belimbing buluh pun ok jugak)
1 cawan Santan pekat
Air secukupnya tuk kuah
Garam secukupnye

Cara-caranye
1.  Masukkan santan dan air kedalam periuk bersama2 ngan bahan tumbuk dan kentang.
2. Pastikan kuah sentiasa dikacau untuk mengelakkan dari pecah minyak.
3. Apabila kentang hampir empuk, masukkan udang, asam keping/ belimbing buluh.
4. Perasakan garam dan masukkan daun kunyit, kacau sebati dan matikan api.

Selamat mencuba... 

p/s : hilang dah sikit habuk2 kat rumah ni hehehe... c u next entry, insyaallah

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Assalammualaikum...
picture credit to google

Salam Aidil Fitri buat saudara mara, sahabat handai dan rakan2 blogger. Kami sekeluarga menyusun 10 jari memohon maaf andai ada salah dan silap, terkasar bahasa, halalkan juga mana yang terminum dan termakan sepanjang mengenali kami sekeluarga..

Tuesday, August 14, 2012

Yeay...Sopping Raya...

Assalammualaikum...

Alhamdulliah sudah hampir kita ke penghujung Ramadan, anak2 pun masih lagi bertahan berpuasa, walaupun ada sehari 2 yang terlajak bangun cuma dan teguk air je, tapi puasa tetap penuh...

Qies lak masih lagi busy menyiapkan saki baki tempahan kue raya, sampai dah naik tepu tengok kue raya huhu, penat berganda2 ngan kerja opis dan kerja membuat kue...last Saturday lak gi KL menghantar kue raya, ari Ahadnye pulak ingat just nak berjalan2 kejap aje kat ECM sesambil bersoping baju anak2 serba sikit, last minute punya kerja..

picture credit to IMyBag facebook
Kebetulan di Hotel Zenith berlangsungnye Luxury Bags Sale Event dari 11 - 12hb Ogos, Qies dan gie last day tu je... ada Prada, Gucci, Burberry, Mui Mui, Fendi, Longchamp, Coach dan Bottega Veneta.. pilihan design ok laa tak semua range ada, tapi still bole membuat korang2 merabakkan poket jugak laa hehe...
mangsa keadaan... TER...
Terembat sudah, tapi yang biasa2 aje, Qies rembat satu tuk Qies dan 1 lagi tuk hadiah adik ipar bulan September ni, kira advance birthday present laa tuk dia...tapi lepas tu 5 taun tak leh claim hadiah da k Acik...
gold colour ni tuk Acik Lynn 
Qies punya tuk macthingkan ngan beg
baru jugak dari specis juruletih
Then proceed ke ECM misi mencari baju raya anak2 pulak..ok missiom accomplished tapi benda yang tak plan beli pun bole TERbeli, hazab sungguh laaa...dah penat2 berjalan lepak di Road show Ogawa sambil merehatkan badan dan kaki yang sakit mengukur ECM... 
bapok weh sakit dipicit oleh kerusi ni...
Qies dan laa mencuba kerusi urut tu, adeh2 sakit seh bila diurutnye, tapi member sebelah tu siap leh terlentok lagi, maybe sebab Qies ni tulang aje kot, tu pasal sakit huhuhu.... masalah problem bila dah duk lepak kat road show confirmed termakan pujuk, tapi bukan pujuk beriya2 pun, sendiri try sendiri sangat suka, bukan tak de mesin urut kaki kat rumah...Umassage lagi, tapi itulah dah out dated kan alasan sungguh, motip nak barang barukan...
bapok laa sedapnye cam kena picit ngan jari2 betul je... 
hasil rampasan tuk outing Ahad aritu...
Malam lak terus Iftar di Restoran Tan Jung.. Alhamdullilah kenyang seh, tapi yang paling laku sekali air laa, 1 jag besar + ngan air sejuk gelas besar sorang satu hehehe....lepas iftar sambung lagi bersopping misi mencari jeans Along & Aqies tapi tak jumpa yang berkenan dihati..dapat rembat jeans Along je selai.. malam sampai rumah, sambung buat kue semula..huhu...

Sunday, August 12, 2012

Perihal Bebudak Internship.......

Assalammualaikum...

Kes sebelum bulan pose, hurmm memang rasa naik darah tul, menyusahkan orang sungguh.. niat berkongsi entry ni bukan nak memalukan si empunya diri, tapi lebih pada untuk peringatan bagi bakal2 pelajar yang akan menjalani internship..

Cuba korang nilaikan sendiri report dari salah sorang budak intern di opis Qies, student dari course Civil Engineering... karangan dari budak darjah 2 pun lebih baik lagi hokey
apa punya report daa...
dah laa tu datang opis pagi tido, tido, tido, lepas lunch time masuk mengalahkan bos, then duk merewang depan opis merokok tak sudah2 sambil bercintan cintu ngan kekasih dia yang kebetulan buat intership kat anak syarikat opis Qies.. ngan sms tak berhenti2, bila suruh gi site mcm2 alasan, 

Satu hari tu Qies panggil bagi tazkirah kat bebudak2 ni, ooo rupanye tak bole ditegur punya budak, makin tunjuk besar kepala, tak masuk opis pulak, melampau tak melampau.. lepas tu g ke poly (ye ni bebudak dari poly ye, seingat Qies zaman2 Qies dulu bebudak poly antara pelajar yang menjadi rebutan syarikat2 tuk diambil praktikal atau pun kerja, but sorry to say, bebudak sekarang PEMALAS lebih dari yang betul2 nak mencari ilmu - ye tak semua tapi yang setitik ni laa yang membusukkan imej poly)

Qies terpaksa amik tindakan ke poly, dah bagi peluang tapi tak berubah.. Qies cuma sangat2 terkilan bila mana ada antara pelajar2 yang apply internship kat opis terpaksa kami tolak mungkin seorang pelajar yang betul2 mahu mencari ilmu.. jadinye dah menjadi satu KETIDAKADILAN bagi calon2 yang telah kami tolak... sangat2 tidak adil...

Jadinye bagi adik2 yang akan menempuhi alam praktikal ni, tolong laa beringat dalam setiap tindakan yang hendak dibuat, kami tidak rugi satu sen pun, tapi adik2 yang rugi kerana ilmu yang kami sediakan bukan bole dapat hanya dari dlm buku dan dibilik kuliah.. itulah sebabnye korang kena g praktikal hokey.. time ni laa korang sedut segala jenis ilmu selagi bole...

Bebudak 3 orang ni mmg betul2 menyusahkan Qies tul, dah laa banyak kerja pastu nak dealing ngan perangai comey korang, peningkan lecturer korang dan pihak pengurusan opis...apa ingat kami ni tak de kerja lain ke nak mencarakan hal korang yang tak semengah tu... sorry to say, disebabkan perangai comey korang tu, opis Qies dah blacklistedkan student2 dari polys...s dot dot dot. Kesian kat junior2 korang yang tidak berpeluang tuk menimba ilmu dari kami, rekod 7 tahun polys...s bersama kami tercalar gara2 tindakan bodoh korang2..

p/s : pikir2kan laa sebelum bertindak, yang rugi korang....

Saturday, August 11, 2012

Dr Brandt In De Hauz

Assalammualaikum...

Alhamdulliah sudah masuk minggu ke 3 Ramadan, memasing musti dah sibuk buat persiapan raya dan yang paling meriah sekali anak2 laa kan... so far anak2 Qies setakat ni berpuasa penuh, tak de lagi yang mengelat...harap2 dapat laa penuh sebulan taun ni, tak cam taun2 lepas ronggak sana sini hehehe...

Rezeki sekali lagi buat Qies dibulan mulia ini, hampir sebulan gak menunggu ketibaan hadiah kemenangan dari Majalah Glam tuk bulan May, yang ni Qies guna proxy nama adik ipar, so last week baru sampai ke tangan hadiahnye...
surat kemenangan
thanks Blu Inc... 
ni laa hadiahnye,
thanks to Dr Brandt jugak..
Ingatkan dapat 1 set, rupanye seketul je dasar tamak haloba tul laa bukan apa ingat kalo dapat lebih nak berkongsi ngan Acik Lynn, tapi dapat seketul jah, so akak bagi juga laa..bagi kotak je laa eik.. hehe.. lagipun ko tak pakai whitening set kan...next winning akak bagi lak kat Acik, kalo ada rezeki ye, insyallah..

Friday, August 3, 2012

Udang Goreng Rempah Kari

Assalammualaikum...
Bulan2 ramadan ni balik awal... jam 4 petang dah balik dah, manyak siyok laaa, so ada laa masa nak masak simple2 disamping lauk2 tunjuk yang lain hehe.. So semalam dalam freezer ada beberapa ekor udang jadinye malas nak masak rumit2 sangat sbb nanti nak berhempas pulas buat kue lagi...so goreng2 aje laa senang dan paling cepat siap hehe...
Udang Goreng Rempah Kari
Bahan2nye
Udang bersaiz sederhana
3 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar
2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari
Minyak/Butter tuk mengoreng udang

Cara2nya
1. Panaskan minyak/butter, goreng udang (dikunyitkan) sehingga masak.
2. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik bau
3. Masukkan rempah kari dan daun kari + sedikit air, kacau sebati.
4. Masukkan bawang besar dan perasakan garam.

Selamat Berpuasa...

Thursday, August 2, 2012

Arabian Chestnut

Assalammualaikum....

Pejam celik pejam celik dah 13 Ramadan, memasing confirm dah start beli barangan kue tuk buat biskut kan...kan... Production kue Qies pun huhu, ada lagi 150+ balang lagi yang perlu disiapkan, loteh giler, ngan tido tak cukup..ye laa production start lepas isyak membawak ke hampir2 subuh huhu... tido sejam 2 je then bersabur dan lelap jap sebelum ke opis...

Ok kat sini Qies nak berkongsi resepi Kuih Arabian Chestnut, atas permintaan silent reader wah tak sangka u, ada gak SR yg setia kat blog mok cik nie, sangat2 terharu hokey.. maklum laa blog picisan je pun.. Ok moh kita tengok resepinya..
Arabian Chestnut
gambar recycle daa

Bahan2nya
100 gram Buttercup
100 gram Minyak Sapi
50 gram Gula Perang
1 biji Kuning Telur
1/8 sd kcl Pewarna Hijau
60 gram Gajus (dipanggang & dikisar)
300 gram Tepung Ros
1/8 sd kcl Baking Powder

Cara2nya
1. Buttercup + minyak sapi + gula perang digaul sebati.
2. Masukkan telur + pewarna + gajus + baking powder dan digaul
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. 
4. Bulat2kan adunan dan bakar pada suhu 140 C selama 15 minit.
5. Sejukkan kuih dan salutkan dengan gula kastor.

Selamat Mencuba...

p/s : korang bole letak 1/2 gajus didalam atau diatas, tapi Qies tak buat sbb atas permintaan customer, sebab kuih ni kesukaan warga2 emas dan kanak2, untuk mengelakkan dari insiden tercekik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink