Wednesday, September 15, 2010

Summer Road Trips Pt.3 ~ Vienna, Austria

Sambung celoteh jalan2 cari pasal Road Trips.  Destinasi akhir kami Vienna, Austria. layanzzzzz
sejuk dan tenang aje tengok scenery cam ni spjg perjalanan
27 Jun 2010 ~ Day 1
Lepas Breakfast terus angkut beg2 masuk kereta menuju ke destinasi seterusnya Vienna, best sangat2 view sepanjang perjalanan dari Prague ke Vienna, disepanjang highway lak kawasan hijau kiri kanan ditanam dengan bunga2...cantik sangat ada kaler merah, putih purple dan kuning.  Qies sanggup suruh cik abe berhenti sekejap kat highway semata2 nak panjat tepi border tu tuk snap gambar bunga2 nie...mujur semak dia tak de ular ke apa ke hehe idak selamat dah...
diselang selikan ngan bunga kecik2 kaler merah..kalo picnic kat sini pun best
close up..cam bunga poppi lak kan hehe
subhannallah indah sungguh ciptaan tuhan
suka tengok countryside kat sini 
Pemandangan country side pun cantik2 terleka duk menjamu mata, then kami berhenti sekejap di Duty Free Complex..wah nama gah tapi sabo aje ler..kecik aje cam mini market hehe, ramai yang berhenti sini beli arak dan rokok, parfume kat sini murah2 gak tapi entah apa angin meroyan sebotol pun Qies tak rembat...cam pelik lak..hantu parfume dah tobat kot hehehe..
Duty Free complex tapi cam mini market aje besarnye, murah giler parfume kat sini tp tak beli huhu myesal lak
yeszaa ni ler border custom diaorg, kosong tak de org langsung..
Tak sampai 50 meter dari Duty Free Complex dah bole nampka custom border Austria, ye cam biasa kalo bernasib baik korang lalu border ada ler border post kekadang tu tak de langsung pun ye gak tau2 aje dah ada kat negara lain hehehe... sayang aje weh buat pasport mahal2 tak de pun nak guna :( 
subhanallah..
Austria Country side
wine market di Austria
Wind turbine
Memasuki Austria pemandangan bertambah2 memukau ngan deretan wind turbine dikiri kana kawasan ladang2 kat sini, anak2 pun teruja giler dapat tengok wind turbine ni, kat swiss pun ada gak on d way ke Montrouex tapi tak sebanyak cam kat sini. 

Bangunan pencakar langit pertama yang kami jumpa semasa memasukki Vienna city, tak silap ni bangunan telecommunication diaorg, hala tuju yang pertama sekali ke Wilhelmshof Hotel betul2 kat area city, tak jauh dari Eye of Vienna dan main train station, so far hotel yang kami dapat sepanjangan road trips ni memang sangat2 memuaskan hati dari segi harga, conditions, breafkfast dan service walaweh superb.
biasa kalo masuk bilik hotel 1st thing yang akan dicheck dulu adalah toilet hehe..
Triple room Euro79 + breakfast,besar giler bilik ni bilik air dan bilik dipisahkan ngan hallway n wifi free lg
Checked in then terus solat jamak since dah masuk waktu zohor, siap2 balik kuar tuk mencari makan tengahari, mujur sempat check kat internet restorant Nordsee yang terdekat letaknye betul2 kat tourist attraction iaitu tu Moher Markt dan tak jauh dari St Stephen's Cathedral main attraction di area ni. Kebetulan parking kat area Moher Markt ni pree hehe sebab ari sabtu kira 1/2 day..
hearing fish sandwich..sedap gak ala2 cam makan sushi hehe
seafood cold salad..yummy for me.. Euro5
Punya lah ramai manusia kat sini mana tak nye cafe2 kat sini penuh ngan peminat World Cup..tak silap masa ni match Germany tak pasan lak bertembung ngan mana hehe..tapi yang Qies tau petang tu riuh rendah horn berbunyi sebab Germany menang.  

Punya laa berlegar mencari Anker Clock padan ler tak jumpa, terbalik tengok peta huhu...confused giler map dia cam map kat Milan jugak..korang jangan bergantung harap sesangat kalo map Milan giler amik masa nak study map diaorg tp lepas 1 hari baru le paham konsep map dia org yang asal bole punya map huhu.. 
berehat melepaskan lelah mencari Anker Clock..choy mmg Anker tul laaa
Cari punya cari rupanye dah terlepas jauh terpaksa laa patah balik sekali tengok2 adeh rasa nak ketuk pala pun ye jugak, mana taknye Anker Clock yang dicari cuma sepelaung dari tempat parking keta kitaorg huhu hampeh tul laa.
Anker Clock
demon on the left side and angel on the right side of the clock
Jam ni masih lagi berfungsi sehingga sekarang, time kami sampai kat sini tinggal lagi seminit aje tepat jam 5, jadi nye ramai gak laa pelancung yang bertenggek tunggu jam ni berbunyi konon2 nak tengok figure Adam, Eve, demon dan angel yang dikatakan akan bergerak keluar setiap masa jam ni masuk tepat pada waktunye, tapi hampeh sampai abih bunyi tak gerak2 pun figure tu. Rerupanya figure parade tu termasuk ngan 12 orang figure yang terkenal dalam sejarah Austria hanya ada pada Jam 12 tengahari huhu melepas lagi...

St. Stephen's Cathederal
tengah dalam proses pembaikpulihan 
ada street dance..sampai leper tgk kepala si baju putih ni buat spinning 
Then kami bergerak ke St. Stephen cathederal yang mana tempat tumpuan para pelancong, galeri, muzium dan artis jalanan, sapa2 yang nak amik tour kereta berkuda bole amik kat sini ok memang port dia laa. kalo jalan terus lagi korang akan melalui kawasan untuk bersoping segala jenis benda termasuk laa barangan berjenama hingga ke cenderahati semua ada kat sini
sapa nak feeling2 ala2 raja bole amik tour ni
cantik giler seh painting dia
ni cara minah ni mencari sesuap steak hehe..demo sambil meminta..
Puas merendek kat sini kami terus ke area Burggarten yang mana terdapat lebih kurang 7-8 tourist attractions, jadinye bole cover ngan kaki aje hehe..tapi kami tak le cover semua since dah dekat hampir jam 7mlm walaupun masih terang benderang lagi tapi tak larat laa sian kat anak2. Esok aje laa sambung berjalan since ada lg 1/2 ari lagi esoknye sebelum bertolak balik ke Swiss.
Kunsthirstorisches Museum @ Museum of Fine Art 
Mozart Statue..sapa yg tak kenal Mozart kan..famous ahli muzik
Burggarten
Hofburg @ Imperial Palace

Kuar dari Burggarten sempat tapau kebab durum dan falafel set tuk dinner, tapi sebelum tu mmg ada tapau dah set salmon grill, maklum ler bila banyak berjalan anak2 punya nafsu makan kalah orang tua, nak2 si Aqies tu ari biasa2 pun tiap kali makan paling kurang 2 kali tambah portion dewasa hehe sehari aje 7 pot masak weh...
kedai kebab depan pintu Burggarten..halal ye kengkawan tokeynye org turkey
sempat berposing kejap sementara tunggu kebab
sangat susah nak tengok 2 beradik ni bergambo sesama ..nak2 si Along yg tak suka bergambo..




Balik sampai hotel terus mandikan anak2, masak nasi ngan lauk instant Brahim hehe..lepas solat baru dinner, anak2 pun awal tido penat sangat laa tu sebab masa kat Burggarten kemain lagi berlari sana sini berlap2, elok gak ler tido awal sebab esoknya perjalanan balik sejauh 13 jam weh dari Austria melalui Italy dan berpatah balik masuk ke Swiss..hambik ko...13 jam drive huhuhu..sian kat yayah...

Ok nanti Qies sambung episod akhir Summer Road Trips, insyallah lepas ni Qies masukkan entry ke Venice dan Maranello tempat kilang dan galeri Ferrari.

Tips2
1.  Kebanyakkan kedai dan shopping complex kat sini buka dari Isnin hingga Jumaat - 9.00pg - 6.30ptg, Sabtu dari Jam 9.00pg - 5.00ptg.
2.  Red Bus City Tour ada 2 jenis tour :
     Route A - 1jam 50 minit Euro 14 dewasa, Euro7 kanak2
     Route B - 2 jam 50 minit Euro24 dewasa, Euro12 kanak2
     1 hour - Euro13 dewasa, Euro7 kanak2
     2 hour - Euro16 dewasa, Euro7 kanak2
     1 day ticket - Euro20 dewasa, Euro7 kanak2
      2 days ticket - Euro25 dewasa, Euro7 kanak2

Untuk maklumat lebih lanjut bole rujuk > Vienna

Entry yg sebelum2 ni sorry laa Qies tak dan nak letak banyak info huhu..masa tak mengizinkan..insyallah kalo ada masa Qies try update..tp kalo tak tu minta ampun laa byk2 ye..

11 comments:

Lady of Leisure said...

huwaaa bestnya qies... yg pic bunga tepi jalan tu pun cantik sangat2..

munirah said...

moon suke gile la kat pict bunga2 tu... :D

suzie rahman said...

wah best nya.nk ikot! huhu

Dhiaqiud said...

sonoknye cuti2 n jln2..bl la aku nk de pluang cam ni..jeles..jeles..

ayin~weeweet said...

kak.kenapa gambar2 mcm cantik sgt.mcm kalendar hehe

Black_roses92 said...

cantek la gambar2 semua. bunga2 tu.. cantek sangat la!! best tol.. :)

tiefazatie said...

cantik2!wah...bestnya...lagi2..mknn tue..hihi

g0m0k9enDek said...

kita bg akak award frenship..

kamikaze said...

qies, i have delivered you the souvenirs that i promised via pos laju last September. just wondering if you have got it - Kamikazebelacan

kamikaze said...

nixar kirim salam and want me to remind you of the loceng lembu yg dia pesan tuh...by the way when are you returning laa...

the polaris said...

bestnye la jalan2! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink