Monday, September 6, 2010

Summer Road Trips Pt.2 ~ Prague

Prague

25 Jun 2010

Selepas breakfast terus bergerak ke Prague, lebih kurang 2 jam lebih perjalanan dari Lagenbruk ke Chezh Republic, pemandangan sepanjang jalan Subhanallah cantik sangat2, tengah leka2 tengok pemandangan Cik Abe suruh take over lak driving..cett potong stim tul laa..ok laa bole ler sian Cik Abe nak melelapkan mata kejap..

Maut Toll?..hehe sabo aje le eik
Vignette booth
Vignette sticker

Bagi yang memandu ke Prague perlu membeli Vignette, vignette ni cam ala2 toll pass laa..jadinye highway kat Prague mmg tak de toll booth cuma guna pelekat nie aje, bole beli tuk sehari, seminggu dan sebulan, cam Qies beli tuk seminggu walaupun cuma 2 ari aje kat sini tp sebab dia cuma ada sehari atau seminggu dan sebulan...tapi ok laa baru Euro15 aje..vignette nikena lekatkan disebelah kanan dicermin hadapan kereta..ala2 cam roadtax kita tu..vignatte ni bole beli diborder2 Prague..

Top Hotel Praha Suite Block
Breakfast Restaurant
macam2 ada..

Perjalanan masuk ke pusat bandar tetiba jadi jammed giler..huhu lebih kurang sejam gak ler nak lepas masuk ke highway, jalan jammed sebab tengah ada kerja2 pembaikkan jalan raya huhu...Tapi Alhamdulliah akhir sampai juga ke Top Hotel Praha ngan selamatnye..wah best nye hotel ni walaupun 3 star tapi curlast seh ala2 5 star gitu..ada 6 building dibahagikan kepada berberapa jenis ada jenis apartment, vip suite, hotel rooms dan hostel.. rerupanya Top Hotel ni Casino hotel..hurmm no wander ler macam2 ada kat sini ada swimming pool, tennis court, bowling center, massage centrer, gym, japenese garden, spa ..macam2 laa lg, tapi ok laa tuk triple room + breakfast semalam baru euro30..breakfast pun best banyak pilihan dari pelbagai jenis roti, cornflakes, salad n pastri, restaurant tuk breakfast dia bole memuatkan hampir 500 org sekali gus..

cheese penne & choc shake tuk Along
Qies cuma order tea aje..dpt cookis seketul hehe
mushroom risotto tuk Aqies
crepe and ice cream tuk yayah ..perrggh sedap weh

Lepas solat terus keluar ke pusat bandar nak cari lunch huhu lapar seh..harap2 jumpa laa ngan halal food..sampai aje di Old Town Square cari2 mmg ada jumpa kedai kebab sekali bila masuk2 tengok ada lak menu pork kebab terus terbantut terus blah...tapi mujur gak jumpa kedai pastry yg ada serve ligth food cam pasta ngan waffel jadi laa dari tak de kan...nanti balik hotel masak nasi, berahim instant mmg ada bawak kot2 emergency laa kan..cam tak tau anak dara Qies tu tak leh kalo tak jumpa nasik sehari..perut melayu laa katakan hehe..
Prague HRC..5 floor tu

Petang ni just ronda2 sekitar kedai2 souvenier aje since penat driving so malas nak jelajah sangat2, so Qies amik peluang laa soping apa lagi kalo bukan soping fm kan..cam tak tau kegilaan Qies hehe..sempat laa ke Hard Rock Cafe Prague...wah giler besar HRC Prague ni..kabarnye HRC terbesar di Europe ialah HRC Prague..sebab dia sampai 5 tingkat tu...cam biasa sempat rembat 1 tshirt, fm, dan gak push pin tuk yayah.. kemudian habiskan masa ngan memborong fm dan souvenier yang lain2..jadi esok bole menjelajah ngan senang ati tak perlu nak pikir2 pasal fm dan souvenier lagi dah..

eretan cafe dan kedai sekitar HRC Prague
senibina kat sini memang cantik2..

Oh ya lupa lak kat Prague ni jangan riso kalo korang tak tukar duit ke mata wang Crown (czk) pakai aje Euro, tapi kalo nak tukar pun bole jugak tak de masalah..ada sesetengah barang tu untung beli dalam Crown dari dalam Euro begitu jugak sebaliknye.. masa Qies pergi nilai Crown ngan Euro lebih kurang czk25 = 1 Euro. Diantara negara2 eropah yang lain bole dikatankan Prague antara yang paling murah dari segala segi baik makanan hingga ke hotel.

Key Sculpture
sapa yang penah ilang kunci cuba cari kat sini mana laa tau kan hehe
panjang giler limo Darling Cabaret ni

Dah penat ronda2 cari souvenier, kaki pun dah sakit..Aqis pun dah merengek2 nak nasi., lagipun esok nak merempit sekitar Prague so balik hotel terus laa bole rehat2 simpan tenaga tuk esok pulak. Sampai2 bilik hotel terus tanak nasi, anak dara dah bising nak nasik jugak2 tak keruan dia sehari tak jumpa nasi sabo aje ler..

sapa yang minat ngan Bohemia ni mmg bole giler weh
The Dancing House

Nanti Qies sambung lagi eik citer pasal Prague..takut nanti ada yang cakap panjang meleret2 lak entry ni..penat nak scroll down lak. Next entry mmg byk gambar2 sekitar Old Town Square, Charles Brigde dan juga Prague Castle..insyallah kita sambung lagi eik..

16 comments:

inabu said...

wahhh entry ni mengingatkan kembali trip nabu aritu, tp nabu x citer lg pun kat blog, punya la malas nak wat karangan...huhuhu....

Rozali said...

Salam Ramadhan Qies

seronoknyer melancung
saya tak tahu bila boleh samapai

Wassalam

*~ aRaBeLLa ~* said...

adehh tetiba teringat trip ke london aritu singgah hrc tapi x beli pon tshirt sbb xcukop bajet..takat teman member je..waaaa

*~ aRaBeLLa ~* said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Naqies said...

Nabu akak pun amik masa 3 bulan ooo nak buat entry ni hehe

Naqies said...

Rozali, alhamdulliah rezeki.
arabella rugi tu, akak memang acara wajib mana ada HRC mmg akan beli tshirt n magnet sekali..

najihah sahami said...

besnye akak...lapar perut jiha ni...uhh...

aReTikZ said...

Wah.. teringat masa melancong dalam mimpi.. eh?

Lady of Leisure said...

bestnya qies asyik jalan je dia hehe nanti sambung lagi k

tiefazatie said...

wah...penuh dah shoutmix kak nie..fames nye..hihi

cik tomyam said...

arghhh tidakkk makanan sedap2 belaka.

haha

:)

Naqies said...

Jiha lapar eik..g dapur makan apa yang ada.
aretikz, melancung dlm mimpi lg best $$ tak kuar
Lady alah entry backdated laa Lady
tie mana ada fames..biasa2 aje
cik tomyam mmg sedap sgt tau hehe

Madam Sooyaree said...

best nye prague.. bila lah nak sampai sana

Naqies said...

nanti2 sampai laa narif..tp kena tunggu cik aiyu besar sikit hehe

aReTikZ said...

Masalahnya kak.. sya melancong pun xtahu pi mana tu.. haha..

Naqies said...

lor ye ke..lain kali masa pergi tu tanda siap2 kat map kalo sesat karang naya aje hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink