Monday, September 13, 2010

Summer Road Trips Pt.2 ~ Prague 2nd Day

Salam Lebaran untuk semua, haiya bila laa nak abih citer pasal summer road trip nie huhu... kalo tak buat skrang memang entah bila taun nak siap. Trip ke Venice & Maranello, Italy pun tak buat lagi huhu..insyallah sebelum berangkat balik Qies try abihkan secepat munkin dan buat auto publish since nanti kat kg tarak internet huhu...sure suram giler hari2 tanpa internet huhu.. yuk sambung citer..

26 Jun 2010
Lepas breakfast ala kadar, ya laa ala kadar sangat hehe..kenyang sampai tengah ari gak ler hehe kami terus ke Old Town Square sebab kebanyakkan tourist attraction berada disini dan Old Town Square dan juga only a few minutes walk to Charles Bridge yang berusia hampir 200 tahun gak laa...

Bagi yang memandu masuk ke Old Town Square sila perhatikan parking signage yang bertanda hijau ye..sebab tak semua parking di area ni bole parking lebih dari 1 jam. Signage parking bertanda hijau membolehkan parking sehingga jam 6 ptg lepas kul 6 free ye. Yang bertanda biru pula tak lebih dari 1 jam. Qies parking di Jalan yang ada Key Scalture tu situ mmg kawasan Parking Hijau cuma seblok dari Hard Rock Cafe. 1 jam parking Euro1 atau 25k crown.

Kedai2 souvenier, bohemian & barang kemas banyak terdapat disini..bukan itu sahaja..money changer pun banyak giler kat sini jadinye tak susah kalo nak tukar duit hampir setiap blok ada MC.

Destinasi pertama ke Prague Astronomical Clock atau lebih dikenali ngan nama Prague Orloj berusia hampir 600 tahun tu tapi tak semua bahagian cuma the oldest part di jam tu yang berusia 600 tahun..yang lelain tu ditambah dari masa ke semasa dibawah proses pembaik pulihan dan yang terakhir sekali pada 1948, citer lanjut leh klik kat link bawah gambar tu eik. Punya laa ramai orang kat depan jam ni apa le halnye ramai bebenor adeh..asal nak snap aje semua duk kerumun..jadinye snap aje le mana yang dapatkan takkan nak tunggu lak sampai org redakan...tak kose weh.

Sedang syok2 tengak Orloj tu tetiba si Aqies berlari ke depan Orloj ngan diaolog "mama adik nak gambar ngan princess" uiks ada princess ke? hurrmm padan ler ramai sangat kat sini rupanya ada wedding ceremony laa padan ler ramai giler. Dan2 tu gak si Aqies dah terpajak depan newlywed sambil tak kedip bijik mata tengok pengantin tu huhu...so nak tak nak terpaksa laa tanya bole tak Aqies nak bergambar, belum abih soklan lagi dia dah sambar tangan Aqies pegang sambil layan guest lagi sementara Qies tunggu turn photographer dia menembak2, baik sungguh laa si Aqies pun apa lagi senyum lebar laa..tak caya tengok nie.
Aqies aka flower gurl, pengantin ngan pengapit sekali, curlast anak mama hehe
Sesi tuk Aqies bergambar lak, sure minah ni gelak bila tgk album dia balik sbb dan gak photographer dia snap 3-4 kpg time ni
depan bangunan ni byk kiosk2 Prague Tour, keta kuda n keta antik tour
suka tengok bangunan kat sini..cuma slack sikit yg ni ada ke pulak public WC di parking depan tu hisyss..
cuma dan snap gambo statue dari belakang aje ler sbb dah kena kepung tuk lalun World Cup Festival kat depan tu
bangunan kat sini tak jauh beza ngan bentuk di Amsterdam
Abih sesi bergambar Aqies kami terus ke muzium cokelat tak jauh dari situ, tak silap per entry euro4 camtu laa..then bole tengok demo buat candar yg pusing2 tu lagi, sesambil tu amik laa peluang merasa coklat, kalo nak beli pun bole macam2 jenis ada, cuma kena berhati2 sikit sebab ada sesetengah coklat ada dicampurkan ngan arak or wine ye..
jangan lupa melawat muzium cokelat ye
Powder Tower @ Powder Gate

Tak jauh dari muzium cokelat ada Torture Museum, euro 2 per entry gak, sebab bawak anak2 so tak de le masuk, lagipun si Along tengah tak de mood sangat masa ni jangankan kata nak masuk singgah pun dia tak mo hokey...then terus ke Powder Tower sangat2 gothic tower nie..sapa yang minat nak naik tower ni per entry euro4 gak bole tengok pemandangan sekitar Prague city.
Lunch @ Nordsee...wah ada Paul lagi sedap tau hehehe
Tengah ari kami lunch di Nordsee di Palladium tak jauh dari Powder Tower, sapa yang suka sangat soping barang kat Sephora haa sure suka kat dalam Palladium ni ada Sephora ye..Selain dari Nordsee korang leh makan kat El Emir Labenese cuisine just next to Nordsee, tapi Qies preffer makan nordsee sebab giler kentang seafood dia segar dan besar weh..ye le kat Swiss mana nak dapat seafood fresh semuanye sejuk beku berbulan huhu. Melepaskan lelah kat dalam Palladium kejap tengok2 apa ada tapi sebab bukan niat nak soping jadinye tak de le membeli apa2 pun walaupun seketul minyak wangi kat Sephore...meroyan tau time tu ada diskaun up to 70%, summer sales le katakan hehe..

sempat lagi mamat ni senyum bila mana dia nampak cik abe nak snap gambo dia hehe
tak ingat apa nama bangunan ni tapi tak silap dlm ni galeri..infront of Charles Bridge

Lepas lunch terus ke Charles Bridge lebih kurang 10 minit berjalan dari Palladium, tak terasa penat pun sebab dikelilingi ngan bangunan2 lama yang sangat cantik senibinanye walaupun kebanyakkan bangunan tu kosong dan tak berpenghuni tapi mereka masih lagi mengekalkan kewujudan senibina yang ada.. terleka tengok weh.
Charles Bridge entrance
close up Charles Bridge Tower
Tua giler dah jambatan nie, pembinaannya bermula pada taun 1357 dan siap pada kurun ke 15. Punya laa ramainya manusia kat sini, ye le musim panas memang ramai pelancong, kebetulan lak Charles Bridge ni dalam proses pembaikpulihan jadinye bertambah2 ler sesak..

Scenery dari Charles Bridge
Pemandangan dari Jambatan Charles, sangat cantik huhu memang best. Sepanjangan jambatan ni banyak terdapat kiosk2 menjual pelbagai jenis barangan dari lukisan, perhiasan, cenderahati dan macam2 laa..ramai gak yang amik peluang buat lukisan potrait kat sini, pelukis2 jalanan kat sini memang superb hasil kerja diaorang...lukisan dia org nampak hidup seh...sempat gak Qies beli yang kecik jadi laa buat kenangan, nak beli yang besar takut susah lak nanti nak bawak balik ke Malaysia..
real seh...nampak hidupkan lukisan ni
Si Along leka tengok mamat ni melukis..
antara statue2 yang terdapat diatas dan sepanjang Charles Bridge
end or Charles Bride yang menghubungkan Old Town dengan Prague Castle
anak dara ni mmg suka ngan topi..mana pergi musti beli satu..terikut hobi mama dia suka collect fridge magnet..

Dah puas meronda2 sekitar Charles Bridge hingga ke hujung kami berpatah balik ke kereta berehat dalam 1 jam melepaskan lelah hehe... dari sini kami berkereta aje ke Prague Castle..sian kat anak2 takut diaorg letih berjalan...itupun si Along dah mogok duk tepi jalan tak mo gerak mana2 dah...end up paknye kena dukung hehe...Alhamdulliah rezeki memang baik sampai2 aje kat tepi kaki bukit istana tu ada parking kosong, kalo nak ikutkan memang tak de parking area pun tapi ada 1 lot kiosk ice cream ngan 4 lot parking yang kebetulan ada 1 parking kosong apa lagi terus ler parking dan yang paling best sebab dia pree hehee...

Sempat layan eksrem sebelum mendaki anak tangga ke Prague Castle..huhu semput gak weh... mujur jalan santai2...tapi pemandangan sekitar memang cantik sebab Castle ni betul2 terletak diatas bukit menghadap Prague City..subhanallah memang cantik sangat2
aksi Along & Aqies bila dah jejak ke atas...
Prague Castle guard house
sempat tengok changing guard dia
sombong laa mamat ni..senyum pun tak ..harus le kan tengah bertugas..hehe
pedestrian pathway in Prague castle
Basilika St. George dalam kawasan Prague Castle
A view from south: the main tower and the Golden Gate. The uncompleted gothic main tower was finished as baroque by Nikolaus Pacassi.
St Vitus Cathedral
selain dari galeri terdapat juga theater hall @ Prague Castle Complex

Keluar dari Guard House Prague Castle kami ke St. Wencesslas Vineyards meninjau kawasan taman istana dan juga taman anggur sambil2 layan tengok pemandangan bandar Prague... cantik sangat2...duduk2 kejap sambil layan pemandangan dan melepaskan lelah dan mengumpul tenaga sebelum turun ke bawah semula... ingat dihati nak layan spa kat hotel kalo balik awal..tapi baru teringat huhu tak buat appointment laa pulak pagi tadi...ye le takut kalo buat appointment karang tak dan lak sebab tak tau kul berapa bole sampai hotel...huhu nampak gayanye tak de rezeki laa...tp tu ler rugi gak..sebab full body message baru euro24 aje tuk 2 jam adeh..rugi tul laaa...
Prague scenery...sorry ye mak pun nak myibuk gak hehe
Dah puas amik angin kat vineyards apa lagi masa untuk menapak ke kaki bukit laa huhu..mujur ler menurunkan, kira tak le sepenat mendaki tadi... sampai ke kereta Si Aqies lapar lak so singgah g Palladium jap beli set Salmon Grill dan udang tapau balik hotel..sampai hotel masak nasi ngan Brahim instant sementara tunggu nasik masak siapkan anak2, mandi solat baru dinner...perggh licin nasik 4 pot malam .. ye le tak jumpa nasi sehari mau tak lapar nak2 si Aqies tu hantu nasi..sehari tanpa nasi bole porak peranda dibuatnye... so malam tido awal sebab esok pagi2 nak berangkat ke Vienna Austria, our last destination before heading back to Brig, Swiss....

Citer nanti sambung eik hehee...insyallah nak try buat awal2..nanti simpan dalam auto publish aje..sebab mulai esok Mak akan terlebih busy untuk buat entry sehingga lak Mak balik menjejakkan kaki ke tanah air tercinta..dan lagi satu kat kg tarak tenet huhu...mungkin akan lama tak beronline..huhu harap2 tak lama sangat laa..nanti merudum lak traffic Mak kan...

4 comments:

UglyPooh said...

mesra alam la anak akak princess tu...hehe...

Rozali said...

Salam Aidil Fitri Qies

seronok nyer melihat keindahan tempat orang

terima kasih
gambar2 yg cantik dan menarik

Wassalam

Naqies said...

mesra alam eik..mmg ler sbb dia pantang nampak kamera hehe
Rozali thanks...

tiefazatie said...

cantiknya la sis..pastu sume sproting ja nie..hihi..best mknn!haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink