Wednesday, October 10, 2012

Armada Bayumas

Assalammualaikum...
Alhamdulliah rezeki untuk kami sekeluarga, diberikan ruang untuk memiliki sebuah lagi rumah yang selesa untuk kami anak beranak berteduh dari panas dan hujan, tak kecik dan tak besar..cukup laa untuk kami 4 beranak tidak berlaga2 punggung hehehe..

Proses booking dan pembayaran deposit dah pun settled, Sale & Purchase Agreement pun dah sign last month, now tunggu proses nak apply loan aje, since ni rumah ke-2 so guna loan cik abe aje ler Loan Goment, rumah yang sekarang ni guna loan bank.  So deposit akan dapat balik masa 1st draw down dari End Financer, jadi bole laa top up2 tuk reno2 rumah baru tu nanti.
Layout tuk rumah yang kami booking
Tapi sayangnye lot tepi dan end lot sudah abih, tak pe laa mungkin belum rezeki lagi untuk beli rumah corner, insyallah ada rezeki lagi cari corner lot laa pulak.  Lagipun Qies dan Cik Abe bukan orang local Kuantan, beli pun sementara ada rezeki, rasanye lama lagi kot duk Kuantan ni, memandangkan Cik Abe berkhidmat disini.  Tuk retirement maybe nak cari rumah kat area kampung Cik Abe belah2 Perak nun..insyaallah
Aqies paling excited sekali
signing S&P
Actually rumah yang baru dibeli ni tak jauh dari rumah yang kami duduk sekarang, lebih kurang seminit perjalanan aje, insyallah dijangka siap July 2014 nanti, so rumah yang kami duduk sekarang maybe akan dibuat jadi homestay laa kot lagipun dekat senang nak dimentenkan.. kenapa tak sewakan je? oh no no no, before this masa berkelana ke Swiss bagi sewa kat 1 newly wed tapi sayang giler rumah tak berjaga, dah le sewakan semi furnish, barang kita depa hangkut, rumah pun rosak sana sini, sorry laa takkan pisang berbuah 2 kali, dek sakit ati ngan penyewa, Qies dan Cik Abe sepakat tuk renovate je rumah tu.. puashati aku..
site plan tuk 1st phase ada 88 unit rumah
layout ground floor

layout 1st floor
layout dari sisi
Jadinye untuk tidak mendapat tekanan perasaan dikemudian hari, adalah lebih baik ku Homestaykan aje rumah lama tu nanti. Insyallah ingat nak reno2 rumah baru sebelum masuk, senang sikit nak mengemas, ni kalo dah pindah then nak reno, pastu nak mengemas tentu hazabedah, mau tuan tanah mc seminggu..haha kali ni maybe kalo dimurahkan rezeki nak cari ID2 yang berkemampuan ngan budget poket ku yang separa rabak nie..Yaa laa ngan duit deposit + duit lawyer fees + stamp duty lagi, terbang laa ribuan lemon. Now gigih menyimpan dana tuk kerja2 renovation lak, nampak gayanye kena ikat kaki tuk kurangkan merayap kesana sini hehe..

Next entry Qies buat pasal launching show house lak k... tata titi tutu..

1 comment:

Aimi Syahirah said...

Salam. Wah your blog sgt menarik & ohsem! =) Jom join.. http://www.aimisyahirah.com/2012/09/segmen-cik-misya-nak-follow.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink