Assalammualaikum...
Entry ari ni antara menu feberet Qies, menu yang sangat sedap dan perlukan kesabaran tuk menikmatinya.. memang leceh sikit laa nak memasakanya tapi lebih sedap kalo dimasak sendiri sebab lebih puas makan kekeke...Jom layan
Masak Lemak Siput Sedut |
Bahan2 Tumbuk
1 1/2 inci kunyit hidup
2 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 biji cili api
(nak lagi pedas tambah lagi, tapi kalo pedas sangat karang tak tersedut korang siput tu haha)
Bahan2 Lain
1 bungkus siput sedut (dibersihkan dan dipotong hujungnya)
1 kotak pati santan
2 batang serai (diketuk)
sedikit air (cukup untuk kuah)
1 helai daun kunyit (dipotong)
2 pucuk daun selasih
Cara2nya
1. Rebus separuh masak siput yang telah dibersihkan dan toskan.
2. Masukkan santan + air dan bahan tumbuk kedalam periuk dan sentiasa kacau bagi mengelakkan dari santan pecah minyak dan berketul.
3. Masukkan siput daun kunyit + pucuk selasih + serai dan garam kacau hingga siput masak/ mereneh.
Selamat Mencuba!!!!
Tips: kalo mak Qies dia akan perap semalam siput sedut yang masih hidup bersama2 kelapa parut didalam periuk yang ditutup dengan lesung batu untuk mengeluarkan lumpur dan memberi rasa lemak pada siput sehari sebelum dimasak. Untuk mendapatkan kuah masak lemak yang cantik kuningnya, disarankan merebus dahulu siput sedut agar dapat mengluarkan saki baki lumpur dan pasir yg terdapat didalam cengkeram siput.
No comments:
Post a Comment