Friday, October 17, 2014

Menu Berpantang : Singgang Kunyit Ikan Merah

Assalamualaikum...

Ari ni Qies nak berkongsi resepi berpantang yang sangat ringkas dan mudah, nampak je simple tapi kalo dilayan ngan nasi panas mau berpinggan gak laa kekeke...
Singgang Kunyit Ikan Merah

Bahan2 Tumbuk
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit tua

Bahan2 lain
ikan merah 
serai diketuk
air secukupnya
1-2 keping asam keping
2 biji lada hidup merah (dibelah 4 )
garam

Cara2nya

1.  Masukkan air + bahan tumbuk + serai + asam keping biarkan sehingga mendidih.
2.  Kemudian masukkan ikan, tunggu sehingga ikan masak masukkan pula lada merah dan perasakan garam.

p/s : kalo nak tumis pun bole, tumiskan bahan tumbuk dengan sesudu besar minyak masak hingga naik bau (bole gak ditumiskan sekali bersama bunga lawang & kulit kayu manis) kemudian masukkan air dan ikan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink