Friday, October 31, 2014

Bunga Kunyit Sedap Ooooo

Assalammualaikum
Ulam faberet Qies yang sangat payah laa nak jumpa ler ni, bunga kunyit ni kalo dapat makan  colek ngan sambal belacan perrghh berpingan2 waa cakap lu.. krup krap krup krap weh terus kecur air liur ku huhu..boleh makan saja atau dibuat kerabu ikut uols laa..
bunga kunyit yang mengebu..
Dapat merasa time balik Kelantan raya qurban hari tu, kat sana banyak bunga ni lelebih lagi adik ipar Cik Ngah (kakak Qies) ada kebun kunyit dia memang supplier daun/bunga dan kunyit sekitar pasir mas, wah apa lagi sebat sampai puas... siap bawak bekalan balik ke Kuantan lagi kekeke..

Antara khasiat ulam bunga kunyit ni ialah antaranya awet muda haa jangan tak tau semua ulam pun bole mengawet mudakan uols k hehehe.. sangat elok diamalkan oleh ibu2 yang baru bersalin tuk mempercepatkan penyembuhan luka bersalin dan juga tuk kesihatan rahim. Khasiatnya lebih kurang cam kita makan ibu kunyit..gitu laa kata orang tua2 tapi lebih bagus kalo dapat makan ibu kunyit tu terus tapi ada yang tak lalu bole try makan bunga kunyit ni laaa..

Kalo nak muka cantik kulit bersih (yg ada jerawat) bole disapu ngan ibu kunyit insyallah kulit licin je dan jerawat pun akan mengecut..tak caya leh try k...

1 comment:

khalizatul kasim said...

Salam nk tanya ada supply daun kunyit ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink