Thursday, June 21, 2012

Kek Pisang Yang Sodap

Assalammualaikum...

Ok aritu cuti2 sekolah mak & abah datang, dia request suruh buat kek tuk Nurul (laa ni kat PLKN, Muadzam)  nak bawak balik ke kem laa gitu. So 1st time buat tak sampai sejam udah licin, jadinye kena buat laa lagi sebiji dan disorok cepat2 karang ada yang tinggal bekas kosong jah haha.. camno tu?
Kek Pisang Almond
Bahan2nya
2 biji pisang montel (dilenyek)
140gram butter
120 gram gula halus (Qies guna 100 gram jah)
2 biji telur (putih & kuning diasingkan)
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar fresh cream/plain yoghurt)

Diayakkan
200 grm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Cara2nya
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang.
2. Pukul telur putih hingga kembang kemudian masukkan kedalam adunan butter tadi.
3. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi.
4. Masukkan pisang lenyek + esen vanila kedalam adunan dan pukul sebati.
5. Campurkan jus lemon & fresh cream, akhir sekali masukkan kuning telur dan pukul sebati.
6. Masukkan kedalam loyang dan bakar pada suhu 150-160C selama 35-40 minit.

kalo suka bole taburkan hirisan badam keatas adunan atau pun dicampurkan dengan chocolate rice..Yum yum memang sodap laa makan diwaktu petang sambil minum teh..

5 comments:

Norhaya said...

As salam qies. Nak cielok resipi kek pisang ni ye. nampak sedap tu

Naqies said...

Waalaikumsalam, bole2 dipersilakan...

caliph shuriken said...

slalu mamam kek pisang yg biasa2 jaa.. versi ni blom pnah, huh...

Naqies said...

cuba laa buat cam ni, mmg best nak2 makan time panas2, badam tu ranggup lagi ...yum yum

tiefazatie said...

wah..mesti sgtsedap nie kan2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink