Thursday, June 14, 2012

Permintaan Besday Gurl...

Assalammualaikum,

Ok aritu besday Aqies kan, so dia request nak g makan tempet feberet dia, mana lagi kalo bukan kat Restoran TanJung (seafood restaurant) kat Setali dan cam biasa menu tak bertukar pun, Kari melutut kata yayah Ikan Bayan, Baby Kailan + Asparagus Oyster, Sotong Telur Masin dan Mantau goreng.

Sila telan air liur ngan gambar2 menu pilihan kami malam tu eik, jangan marah....
2 ketul kek, haram secubit pun tak dijamahnye
Yayah beli 2 jenis kek potong, perisa kiwi n Oreo tapi cam taun2 lepas gak kek cuma tuk letak lilin then nyanyi pastu puffff, the end... makan tak? tak de maknanya makan, taun lepas beli sebijik kek sudahnya sedekah org2 yang datang makan malam tu, jadinya sejarah berulang kembali... 
tetiba Along sedih sebab tak dpt tiup lilin, biasa tak heran pun
Aqies & mama
eh2 dah senyum laaa, sebab dapat tiup lilin jugak 
Along menggoder 'mihun goreng satu' ngan pelat omputihnye
Sotong goreng telur masin - Rm15, sodap yum2
baby kailan + asparagus oyster sos
RM8 sepinggan
menu utama, kari melutut ikan bayan - Rm30
rega mengikut harga pasaran ikan
overall menu malam tu, sian mantau goreng
sipi aje gambonye hehe
jemput makan....
Kari Kepala Ikan their signature dish laa

Ok Restoran Tan Jung ni letaknya dekat ngan Petronas Jalan Haji Ahmad yang menghala ke Galing Kem, tokeynya asal melaka, memang tokeynya cina tapi dunt wurry halal, pekerja2 melayu depa bertaun dah kerja ngan Restoran ni diaorg laa yang bagitau memang halal jangan riso, dan tidak ada langsung menu dari 'pork' ayam + daging yang digunakan dibeli dari pembekal melayu ye. Restoran ni sentiasa je ramai orang, nak2 time gaji lagi laa ramai terutamanya orang melayu kita, tapi Qies suka g time2 tengah bulan orang kurang sikit, idak laa serabut sangat, sungguh pun gitu ramai ke tak ramai ke service tip top, tak lama nak tunggu makanan sampai... 

muka2 yang berpuashati ngan dinner malam tu

Aqies as usual paling2 2 pinggan penuh (jangan memain size adult tu) abih licin, kalo mood terlebey 3 nasi tambah hokey hehe...yang pasti kari ikan tu siap bungkus bawak balik lagi, banyak seh..bukan ikan je semata2 dalam tu tapi ada terung, bendi & tahu kering lagi...

total damage Rm70 je

Biasa standard Qies satu family makan + air, antara Rm70-80 itupun kalo amik udang lipan masak butter, tapi malam tu tak rasa nak makan butterprawn lak, tu yang murah sikit tu...diam tak diam dah 11 taun dok makan kat sini, masih lagi sama rasanya...Selain dari menu seafood ada gak Yong Tau fu, satay, chicken wing bbq & otak2 dibuat/dijual sepenuhnya oleh orang2 melayu yaa, depa menyewa tapak kat dalam kedai tu, ikan bakar pun ada gak.

Alamat : 

Restoran Tan Jung (GPS - 3 49' 51.72" N, 103 19' 40.70" E)
Jalan Haji Ahmad
25300 Kuantan


Rating : 4.5* / 5*
Verdict : Highly Recommended

p/s : tentu ada yang akan tertanya2, kedai cina.. sijil halal ada tak? bagi Qies bukan laa nak meremehkan isu sijil halal jakim ni, dan bukan laa nak pandang ringan ngan restoran yang tak punya sijil halal, warung kat tepi2 jalan pun tak de sijil halal gak, sama gak ngan restoran dihotel2 ada diantaranya cuma akan apply sijil halal time2 promosi bulan puasa, sebab tu syarat wajibnya. Tapi kalo kat VS, TGI jumaat, Chilis dan seangkatan ngannye selamba lak bole makan..hurmm...
Kalo was2 jangan makan itu aje...so far alhamdulliah, kami belum laa hilang akal lagi nak makan benda2 yang tidak halal atau diharamkan, pilihan ditangan masing2, tak de paksaan.. 

7 comments:

mariatul_m0hamadiah said...

comelnye anak2! :)

Naqies said...

thanks mariatul...

ADEEYA said...

Along comel :) hehe

tiefazatie said...

kejap je nie..dh smpi hari jadi aqies nie..=)

hepi besday dik..moga pjg umur..murah rezeki..

hye sis!sihat?sori lama xdtg nie

Naqies said...

Hi tie, a'ah rasa cam baru aje celebrate besday aqies last year huhu.. busy eik, thanks for dropping by

|shuhadaothman|TM said...

sian mantau goreng tu mcm mne sis? hehe. xpenah mkn :D

Naqies said...

dia mcm pau kosong ala2 roti manis tp ni pau yg digoreng, sedap sgt dicecah ngan kari tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink