Salam hujung minggu, minggu yang sangat2 memenatkan huhu, minggu tanpa cik abe yang terpaksa berkursus di Nilai..tak suka, tak suka hokey...
Tapi Alhamdulliah semalam (jumaat) mak & abah dari Muo datang, wallah sangat2 syiok laaa, walaupun semalam balik dari opis hampir kul 7 malam ngan perut lapar giler, sampai aje kat rumah dah terbau ikan goreng semerbak, ikan goreng aje pun kan ek eleh itu pun nak kecoh, ADA AKU KESAH? yang penting tu air tangan my feberet chef, sapa lagi kalo bukan air tangan ibunda, hatta cuma goreng ikan pun sodap k...
Walaupun semalam cuma berlaukkan ikan sardin dan masak air betik muda, Qies makan bertambah2, tapi confirm kalo kat kedai masak tumis/masak air memang kompem Qies tak usik laaa hehe, tapi semalam haa berulang2 makan sampai licin laaa hehe.
Walaupun semalam cuma berlaukkan ikan sardin dan masak air betik muda, Qies makan bertambah2, tapi confirm kalo kat kedai masak tumis/masak air memang kompem Qies tak usik laaa hehe, tapi semalam haa berulang2 makan sampai licin laaa hehe.
Betik Muda Masak Air |
Bahan tumbuk
ikan bilis
1 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
Bahan2 lain
Betik muda (dibuang kulit dan dipotong kecil)
sehelai daun kunyit
3- 4 pucuk daun selasih
air secukupnye
sedikit garam
Cara2nya
1. Didihkan air dalam periuk, masukkan bahan tumbuk berserta betik.
2. Masak sehingga betik hampir lembut, masukkan daun kunyit & daun selasih, perisakan garam dan tutup api.
Biasa kalo masak tumis air ni mak selalu letak daun kunyit & daun selasih, jadinye bertambah aroma laa kuah tumis tu nanti, tu pasal laa kalo masak tumis kat kedai Qies memang tak usik sebabnye tak de aroma dari daun kunyit dan daun selasih, kuah pun rasa plain je, tapi kalo mak yang masak ari2 lauk gini pun sodap. Tak caya try laa korang buat masak tumis (tak kisah laa sayur apa pun hatta tumis air labu sekalipun) cuba tambahkan daun kunyit dan daun selasih, memang kompem terbaik rasanye..
2 comments:
betik?tak penah plk mkn yg dh buat lauk...mcm cenggitu je suke la hehe...
adik sedap tau, tp guna betik muda laa, sama gak ngan buah nangka..kalo dah masak makan gitu je, kalo yg muda buat gulai nangka..
Post a Comment