Thursday, October 27, 2011

Blueberry Cheesecake

Assalammualaikum.....

Seminggu 2 ni asik laa giler makan cake, kalo dah ari2 beli yaa memang hazab poket ooo lelebih lagi cheesecake, jadinye untuk memuaskan anak tekak kena laaa buat sendiri, makan sampai lebam...hahaha puashati nak makan berapa slice pun tak de sapa pun yang nak melarangnye..tak gitu... jom layanzzzzzz
Blueberry Cheesecake
Bahan2nya

Base 
160gm biskut digestive (dihancurkan)
80gm butter yg dicairkan
* gaulkan butter & biskut hancur hingga sebati kemudian masukkan kedalam acuan, tekan padat dan bakar pada suhu 150 selama 10-15 minit atau sehingga kekuningan.

Filling
400gm cream cheese
100gm caster sugar
3 biji telur
130 sour cream
1 sd bsr kulit lemon (diparut)
1 sd bsr jus lemon
50g fresh blueberry

* pukul cream cheese + gula sehingga sebati, then masukkan telur satu persatu dan pukul lagi sehingga sebati.
* masukkan sour cream + kulit lemon + jus lemon + blueberry, pukul sehingga sebati.  Masukkan adunan ke atas base yg telah siap dibakar.
* gunakan kaedah steam bath dan bakar pada suhu 180 C selama 30-35 minit. Setelah masak biarkan cheesecake sejuk sendiri didalam oven dengan pintu oven dibukakan sedikit, kemudian sejukkan didalam peti ais tuk beberapa jam atau semalaman.

Topping
100gm blueberry filling
* letakkan topping diatas cake sebelum dihidangkan

selamat mencuba...seyes sedap weh...tak caya try laa ..

12 comments:

CintaKhadijah said...

nampak cambes..nyum nyum nyum! ^^p

cucu umie said...

arghhh,sis mcm bt ayie nak beli kek shje sekrng nie..

Naqies said...

CK, memang sedap..licin dah pun huhu

Naqies said...

cucu umie, sila laa tp kalo nak puas makan kena laa buatkan...

sis92 said...

wah sedapnya
pandai buat kek ye
nk sikit :)

Naqies said...

sis92, alah dah abis laa sis, pekata sis try resepi tu lagi puashati makan hehehe

MaMa AiNi said...

nampak sedap blueberry cheesecake tu !!..pandai buat kek tu..

Naqies said...

mama aini, lepas tuk makan sendiri bole laaa...

Miss Eiza said...

wah kek sedapnyaaa ;) suka suka

hanis rahman said...

yum3. sedapnyeee

tiefazatie said...

wah..sedap2..nie gune bakar kan..hee

bella luna said...

wah, buat perut lapar pagi2,.dah lama kepingin makan kek, tapi sampai skrg lum dapat lagi =,+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink