Saturday, September 3, 2011

Pajeri Kedondong

Salam semua, alhamdulliah mood berblogging tengah membuak2, kira membayar utang lama tak berentry bulan lepas hehehe... 
terliuq seh
Buah kedondong aka Ambra (kata org pehgrak) hehe, hurmm baru aje sebut dah kecur air liur ni weh.  Sedap buah tak kira laa dimakan begitu saja cicah garam or kuah rojak, tak pun buat jus pun sedap ooo tapi lagi sedap kalo dibuat masak pajeri, pekena lak ngan nasi panas dan sambal belacan tempoyak, huiyooo nangis oooooo kalo tak makan hehehehe... Haa tak penah dengar/rasa pun pajeri kedondong, hoho rugi oooo, korang patut cuba,try,test oooo, pasti terangkat hehehe. Jom kita layan resepi Pajeri Kedondong

Pajeri Kedondong
Bahan2nya
8-10 biji Kedondong muda (dikupas dan direbus 1/2 masak)
4 sd bsr kerisik
4 biji cili Hijau (dibelah 2)

Bahan A
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kayu manis
minyak untuk menumis

Bahan B (ditumbuk/dimesin)
1 cm halia
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Bahan C (dibancuh menjadi pes)
3 sd bsr serbuk ketumbar*
2 sd bsr serbuk kari*
1 sd bsr serbuk jintan manis*
2 sd bsr serbuk cili*
1 sd bsr serbuk jintan putih*
1 sd kcl serbuk kunyit*
sedikit air

Cara2nya
1.  Tumiskan bahan A dan Bahan B hingga naik bau, kemudian masukkan bahan C dan kerisik hingga keluar minyak.

2. Masukkan buah kedondong, cili hijau, sedikit gula, garam, masak sehingga kedondong lembut. 

Selamat mencuba, pasti tak cukup sekali hehehe...

4 comments:

Elie Lily said...

wow! anta ke umah elie sket! heheh

missSenget said...

kak qies~

sedapnye..

tapi xpenah plak buat pajeri tu..

Rozali said...

Assalamualaikum Naqies

es es...
telior teman.....

tolak tepi kuih raya...he he

"TAQABBALULLAH MINNA WAMINKA"
(Semoga Allah menerima amalan kami dan amalan kamu)

Wassalam

Naqies said...

elie, alah tak dan nak antor laa dah abih licin huhuhu sorry

senget, try laa sedap tau..

Waalaikumslm Rozali,mintak laa org rumah try buat, mmg sedap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink