Thursday, February 10, 2011

Sambal Tumis Terung

Sambal Tumis Terung
Another entry makan2 ahaks....dah ku suka makan harus kena tau memasak, kalo tidak jenuh laa ari2 nak mencari lauk kegemaran bila mana teringat huhu kan ke menyeksa diri dan selera namanye tu hehehe...(alasan nak wat sedap ati)

Qies dulu2 memang tak suka dan tak makan terung kecuali terung pipit, tak tau laa kenapa, maybe sebab terung tu nampak cam tak seksi aje kot tu yang tak terliur tu.  Tapi baru2 ni beli laa sebab MIL suruhkan pastu nak dijadikan citer entah camne akibat kesibukan yang melampau terlupa nak restok barang dapur..jadinye bukak2 peti ais cuma tinggal terung aje huaaaargggggg.....

Alkisahnye nak tak nak ku terpaksa laa memasak telung itew...pikir punya pikir (menjadi sgt pemalas dan tak de mood bila tengok tinggal terung aje huhu) arr masak sambal tumis aje laa lapar punya pasal, nasib laa org kalo dah pemalas tu pemalas jugak laaa...sebab aritu rasa malas nak kuar, jadinye hantam saja laa labuuuuuuu...layanzzzzz

Sambal Tumis Terung

Bahan2nya A
1 biji terung di potong2 (tak kisah laa terung apa janji bersaiz sederhana)
sedikit air asam jawa
1 biji bwg besar di potong 

Bahan B (utk dikisar)
15-20 tankai cili kering (ikut suka nak lg pedas tambah cili lg yaa)
7 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1 batang serai (tak letak pun tak pe, tp qies suka letak sbb ada bau serai2 sikit)
belacan size duit 50sen


Cara2nya
1.  Gorengkan terlebih dahulu terung dengan sedikit minyak sehingga separuh layu dan ketepikan.
2. Tumis bahan kisar hingga naik bau kemudian masukkan air asam jawa dan terung kacau hingga terung masak sepenuhnya dan perasakan garam.

Selamat mencuba....adiosssss......

tips : biasa qies akan masukkan sedikit gula kabung sebesar duit 20 posen kalo buat sambal tumis, jadinye dia akan ada rasa pedas manis2 manja, bukan manis cam air tu ye....

4 comments:

missSenget said...

peh...sedap tu..

nasib baik mkn tadi mmg lauk tu..

hekhek..

Lady of Leisure said...

huwaaa sedapnyaa... suka terung sambal eso kalau terung tu layu2 gitu kan

Madam Sooyaree said...

Waa... mak pun suka masak ni... Tapi kita memang tak suka sangat, heheeh

Rozali said...

Assalamualaikum Qies

menyelerakan
kalau pajri terung, lagi best

Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink