Assalammualaikum...
Ari ni nak tayang resepi ikan patin masak asam pedas, nak cari terubuk sini ya ampun bukan senang uols, dah laa feberet, kalo jumpa pun alahai kecik sangat tak baloi laa pulakkan, lama giler tak pekena ikan terubuk huhu... so patin pun patin laa, tapi jangan tak tau, sedap jugak patin masak asam pedas ni, terasa lemak2 ikan patin tu...
Asam Pedas Ikan Patin |
Bahan2 Kisar
1 inchi kunyit hidup
1/2 inchi lengkuas
9 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
belacan
Bahan2 lain
1 biji bwg kecil + 1 ulas bwg putih (ditumbuk kasar)
ikan patin
terung/bendi
tomato
daum kesum
bunga kantan
sedikit halba
sedikit air asam jawa
Cara2nya
1. Tumis bwg kecil +bwg putih yg telah ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan halba dan kacau seketika.
2. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam + terung+ bendi + daun kesum + bunga kantan
4. Masukkan ikan patin dan perasakan garam.
Petua membersihkan ikan sungai
tuk menghilangkan hanyir & lendir ikan patin, masa membersihkan ikan biasa Qies akan gosok badan ikan patin dengan asam keping lepas rendam sebentar ngan air asam jawa. Bila dah ready nak masak ikan basuh dan ambil pisau sambil lalu kan ke badan ikan ala2 kikis2 manja je dibawah air.. insa Allah ikan tak berbau hanyir dan berlumpur.. bole dibuat tuk semua jenis ikan sungai yg tak bersisek ye kengkawan..kalo yg bersisek just rendam ngan air asam jawa + garam.
No comments:
Post a Comment