Wednesday, March 6, 2013

Sup Ketam Slurrrpppp

Assalammualaikum...
Rentetan dari kes pesakit Mental tu, ari ni kereta ku masuk buat plastic surgery, insyallah esok kuarlah kereta ku itew, terbang ratus2 hurm nak wat camne dah bukan rezeki kami, kepada si mental itew, berbahagialah dikau, moga Tuhan saja yang dapat membalas budi baik yang telah ko berikan kepada kami...

Tengahari ni kalo dapat makan sup ketam kan best, kat opis pun duk citer pasal sup ketam, bila belek2 gambar baru perasaan ada masak sup ketam ni aritu masa mak datang, so apa lagi jom layan resepi simple sup ketam cara Qies...
Sup Ketam aka Kepiting
Bahan2 tumbuk halus
1' Halia
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan2 lain
1 ekor ketam (dipotong 2 & diketuk - jgn ketuk sampai hancur lak )
1 biji lobak merah
1 batang celary
1 batang sawi
bebola ikan
fish cake
bunga kobis
2 sudu besar jus limau nipis
rempah sup
sedikit daun sup & daun bawang
sedikit minyak
air secukupnye

Cara2nya :-
1.  Tumis bahan tumbuk hingga naik bau (jangan guna minyak byk2 just cukup ngam2 tuk menumis 2-3 sd bsr minyak).
2.  Masukkan ketam bersama2 air secukupnya + lobak merah dan tutup tunggu sehingga mendidih, kemudian masukkan rempah sup dan bahan2 lain dan tutup biarkan sehingga semuanye telah empuk.

2 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Bagi laluan.. bagi laluannnnnn..
Keta ambulan nak lalu..
Ada org sakit kepala ni.. darah dah memekat.. feninnn!!!!

Iqa Abdul Razak said...

wau sedapnya.. boleh pinjam resepi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink