Thursday, March 21, 2013

Hebatnye Surah Al-Khausar

Assalammualaikum....
Masih lagi didalam krisis air, apa2 pun hidup musti diteruskan..betul dok.. Cuaca makin panas sekarang ni, dah masuk musim panas nampak gayanye, mandi pun dah macam pakai heater je kaedahnye huhu...

This morning ternampak dipage member,so kaedah sharing is caring laa entry hari nie.. moga yang baik itu dijadikan amalan dan yang buruk/tak baik itu dikurangi dan diperbaiki, insyallah...
Surah Al-Khausar  *kredit fb Tok Wan*
Kelebihan & kehebatan Surah Al-Khausar

1.  Baca Surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t makbulkan doa kita.
2.  Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini da gosok dileher, insyallah hilang dahaga.
3.  Jika sering sakit mata seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
4.  Jika rumah dipercaai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.
5.  Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.
6.  Jika rajin membaca, hati kita akan menjadi lembut dan khusuk ketika menunaikan solat.
7.  Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t akan memberikan bantuan kepadanya keran dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.  Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w kerana diturunkan ketika baginda bersediah atas kematian 2 org ang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink