Monday, June 29, 2009

Bodoh Punya Orang

Dalam bulan June asal weekend ajer kena berulang alik ke key el...adeh banyak benda nak kena uruskan ...dalam kesibukan tu amik ler peluang bawak anak2 jenjalan key el, ronda2 petaling street, central market, pavillion, sunway pyramid...jadi ler sebab...tak sempat nak bawak depa bercuti tempat lain...mujur ler last month dapat gak ler selit gi penang...at least...tak de budak2 tu bising sangat......

Sebenarnye yang qies nak citer kat sini, semalam punya kes (28/08/09)...geram nak mampus ngan mak pak yang tak bertanggungjawab ...bengong pun ada...kenapa aku marah...kalo korang pun korang musti marah....

On the way nak balik ke kuantan aku berenti ler di Petronas station gombak yang ade burger king sebab asben teringin sangat nak makan...so isi minyak cari parking, kami masuk ler dalam burger king tu...laki aku dah siap2 Q.....aku lak cam biasa ler duk berekor ngan anak2 lari sana sini...then sementara laki aku Q tu aku decide nak gi ke mart petronas sebelah tu...sambil menapak ke sebelah aku pun panggil anak2 tuk follow aku menapak ke sebelah...

Sedang aku elok bukak ajer pintu petronas dari burger king tu tetiba dengar sorang budak lelaki umur dalam 6-7 tahun menangis makin lama kuat dan makin dekat ngan aku "ibu....ibu....hua.3 ibu...ibu"(rupa2nya dia kejar aku dari belakang)....aku dah ler kelam kabut ngan anak2 duk lari keliling aku nak tengok depa lagi....suddenly manager burger king panggil aku...."akak naper tinggal anak nangis2 nie...karang ilang karang..." pe lagi terkejut ler aku...bila aku toleh budak tu terus terberhenti langkah sebab may be dia ingat dia yang dia duk kejar tu mak dia kot...sekali aku toleh dia tengok2 salah org , makin kuat budak tu nangi berlari sana sini merata mart....then aku pun cakap kat manager tu "Adik anak2 akak ni yang depan mata duk main kejar2 ni....yg ni akak tak tau lak anak sapa"

Budak yang menangis bagai nak rak tu terus gak berlari sana sini sambil jerit2 ibu....sampai org satu burger king dan petronas tu naik kecoh, aku pun naik kecoh sekali sambil membebel2 marahkan mak pak anak nangis terjerit terlolong tapi mak pak tak muncul2...dalam ati aku memang aku maki2kan dah...then ade sorang makcik petronas ni pegang adik tu bawak gi ke bilik solat kot2 ler mak pak duk bersolat tinggal anak sorang...kot ye pun bwk ajer ler sekali masuk bilik solat....

Dalam kelam kabut kat kita org kat mart petronas tu...aku lak ngan manager burger king duk bebel2 perihal mak pak yang tak de akai biar anak gitu...tetiba datang sorang lelaki...baru terhenggeh2 tanya anak dia mana..... padahal time anak dia mula2 nangis tu dia ade kat dlm burger king tu...

Kira anak dia cam wat perangai le duk nangis merajuk kut tak dpt benda yang dia nak then bapak dia ala2 cam tingal2 gitu (aku tau sbb manager burger king tu kata dia pasan budak tu duk meja ngan bapak dia cuma tak pasan muka bapaknye then manager tu ingat aku ni mak budak tu sbb budak tu lepas kena tinggal duk kejar mengekor aku)...then sibapak datang kearah kami....sambil bgtau "Bini saya tengah tido dalam keta kat luar, saya lak kena jaga anak...tak perasaan anak tak de" bole dia cakap gitu...dan aku dengan selambanye menjawab sambil membelakangkan sibapak tu "dah tau kena jaga ...jaga ler...ni nanti kalo ilang mula ler menangis...merayu2 dalam tv duk sibuk cari anak...ni mujur org sini baik tolong tengok tolong cari....buatnye ilang tak jumpa baru padan ngan muka...time tu jgn nak salahkan polis ler atau org sekeliling...kalo anak ilang tak jumpa....tu pun tak leh pikir...bodoh".....insiden ni berlaku hampir 10 minit gak ler....lama ler kalo org jahat nak bwk lari dan dah lepas masuk highway genting sempah....budus tahap gaban tul ...kan tak pasal2 dekat 1 jam aku ngan laki aku duk membodohkan bapak dia tu....

Pada pandangan aku ler kes2 anak hilang ni kekadang berpunca dari mak bapak sendiri...leka...then asal anak merajuk duk ugut2 ..."haa tinggal ler situ...tinggal"....sambil berlalu tinggal anak.... sebagai mak ayah korang kena pikir ler 2-3 kali sebelum wat gitu..esok lusa kalau Tuhan tu kata ilang anak tu....baru menyesal air mata darah sekali pun tak guna...kalo jumpa sihat sempurna tubuh badan tak pe...ni buatnye tak jumpa terus or dah jadi mayat...jangan nak salahkan polis cari tak jumpa....salahkan masyarakat yang tak perihatin....Tuhan dah bagi akal fikiran gunakan lah....sebaik mungkin....

Padan muka bapak budak tu ...tak pasal2 dapat pangkat bodoh, bengong & tak de akai...dari aku ngan manager burger king tu secara percuma ajer.....kejam atau kurang ajar ke aku?...tp aku rasa berbaloi.....korang rasa camne?...

3 comments:

Lady of Leisure said...

uish.. kesian tol anak2 yg dapat mak pak cenggini..

Nik Hasrul said...

bengong3X

Naqies said...

tu ler pasal...tak pikir tul depa ni...qies tak kesian pun kat mak pak dia...tp lebih kesian n simpati pada anak2 tu ler....dpt mak pak gitu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink