Wednesday, November 6, 2013

Talapia Masak Lemak Cili Api Belimbing Buluh

Assalammualaikum...
Banyak citer yang nak diceritakan tapi cam rasa tak best nak citer2 kat sini, bukan apa ada yang mengambil kesempatan atas entry2 kat sini.. try mencopy cat peribody ahkak yang tak glamer ni untuk kepentingan nafsu sendiri... u know who you are... so get a life laaa... i mean your own life not other people life hokey!!!!

Entry selamat adalah entry resepi sehingga laa sampai seru dan terbukak hati tuk berkongsi cerita ceriti ahkak nie ... walaupun tak glamer lagipn blog ni tuk suka2 kot2 dah tua2 nanti ada gak bahan bacaan mengenang zaman2 remaja tua bersama anak2..
Talapia Masak Lemak Cili Api Belimbing Buluh
Bahan2 kisar (tumbuk)
15-20 tangkai cili api
1 1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 ini lengkuas

Bahan2 lain
1 ekor ikan talapia size sederhana ( dipotong 3)
5-6 biji buah belimbing buluh (dibelah 2)
1 kotak kecil santan
1 batang serai diketuk
1 cawan susu segar (option)
sedikit air
1 biji lada hidup merah (di potong memanjang)
1 helai daun kunyit (dihiris halus2)
1 keping asam keping
option
1 biji kentang (dibelah 4)
1 biji tomato (dibelah 4)

Cara2nya
1.  Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama santan, susu & air (ikut kepekatan kuah yang diingini), sentiasa kacau kuah untuk mengelakkan dari kuah pecah minyak yang akan mengakibatkan kuah jadi tak licin (berketul2).
2. Apabila kuah hampir mendidih masukkan ikan dan perlahankan api, pastikan dikacau kuahnye (jangan sampai ikan pecah2 lak k) apabila ikan sudah masak sepenuhnya masukkan daun kunyit + hirisan lada hidup dan asam keping serta perasakan garam secukupnye.

2 comments:

ainasuhana said...

terliur saya kak.. dah la tengah lapar. hehe

akak duduk switzerland ke?

Naqies said...

senang je resepi tu.. jap je kalo nak buat.. akak dah balik mesia dah.. saja letak clock swiss buat kenangan hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink