Friday, November 29, 2013

Sambal Tumis Udang Petai

Assalammualaikum
Ari ni kita main masak2 yaa... menu paling best tuk pesakit2 resdung diluar sana termasuk laa tuan tanah yang tak sedar diri ni haaaa... tak pe makan dulu, sakit kemudian kan...
Sambal Tumis Udang Petai
Bahan2 Kisar
15-20 tangkai cili kering (nak lagi pedas + cili api)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
belacan (size 50sen dulu2 k)

Bahan2 Lain
500gm Udang
1-2 papan petai (bergantung pada size petai)
1 biji bawang besar (dihiris bulat2)
sedikit air asam jawa (ikut kepekatan kuah yang korang inginkan)
sedikit gula
sedikit garam

Cara2nya
1.  Tumiskan bahan kisar hingga garing dan naik minyak (bau).
2. Masukkan udang dan gaul sebati.
3. Masukkan petai, air asam jawa + gula dan garam, gaul sebati.
4. Kemudian masukkan hirisan bawang besar, balik2kan dan tutup api.

Sambal tumis ni sedap makan ngan nasi panas2 woo... pastu lawan lak ngan ulam dan sambal belacan, haa bertambah laa seksa menggesek batang hidung tu nanti kekeke... Selamat mencuba..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink