Saturday, January 7, 2012

Baking Mood > Marble Cake 3 Rasa

Assalammualaikum, yaa hari ni kelas membaking yaaa..


Qies sebenornya bab2 membaking ni memang fail, tapi kalo masak ngan buat cookies insyallah, setiap taun order kue raya makin bertambah, kecuali masa merantau, gantung lesen jap hehe... tapi sejak2 dapat dapur baru wah cam dapat inspiration gitu tuk berbaking, walaupun sebelum ni suka beli aje sebab kalo nak membaking pun ada laa setaun sekali aje bila tetiba angin meroyan datang hehe...

Jadinya ni antara salah satu azam 2012, mau lebih banyak membuat aktiviti membaking..Alhamdulliah so far semua menjadi...jadinye paham2 laa bila dah jadi tu bahan lak banyak, apa lagi setiap ari membaking je kerjanya hehehe, anak2 lak sama naik makan sampai tak cukup2...makin rajin laa mamanye melayan...


Anak2 paling suka makan Marble cake, kek paling sempoi n senang aceh2 berlagak seh yuk kita layan resepi tuk Marble Cake 3 rasa hehehe.. dan cam ikan siakap 3 rasa lak eik, sebabnya, along nak perisa chocolate, Aqies nak strawberry, Qies lak nak try rasa peppermint, sudahnya jadi laaa Marble Cake 3 rasa
Kek Marble 3 Rasa
Bahan2nya
250gm Butter - suhu bilik
250gm tepung naik sendiri - diayak
200gm caster sugar
4 biji telur (gred B)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar
Chocolate Emulco
Perisa Strawberry (warna merah)
Perisa Peppermint (warna hijau)
*pewarna hijau. merah & kuning 

Cara2nya 
1. Pukul butter + gula hingga kembang/gebu
2. Masukkan telur 1 persatu dan pukul hingga sebati
3. Masukkan tepung berselang seli dengan susu
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian tuk diwarna dan diperisakan
5. Masukkan 1 senduk adunan (yang telah diwarnakan) secara berlapis/bertindih sehingga habis, kemudian lorekkan adunan menjadi 8 bahagian.
6. Bakar pada suhu 160 selama 50 - 1 jam.

Kek ni abih tak sampai sehari dimakan anak2, bukan nak puji tapi memang sodap lah... ahaks.. terperasantan jap..Makan ngan eskrem pun sodap...

3 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Naqies


singgah sini minum petang
makan kek...he he

IntaNBerliaN said...

wah.. pandainya bua kek.. cantik je rupanya.. mesti sedap :-)

kakchik@ella said...

wah naqies .. sedapnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink