Thursday, August 2, 2012

Arabian Chestnut

Assalammualaikum....

Pejam celik pejam celik dah 13 Ramadan, memasing confirm dah start beli barangan kue tuk buat biskut kan...kan... Production kue Qies pun huhu, ada lagi 150+ balang lagi yang perlu disiapkan, loteh giler, ngan tido tak cukup..ye laa production start lepas isyak membawak ke hampir2 subuh huhu... tido sejam 2 je then bersabur dan lelap jap sebelum ke opis...

Ok kat sini Qies nak berkongsi resepi Kuih Arabian Chestnut, atas permintaan silent reader wah tak sangka u, ada gak SR yg setia kat blog mok cik nie, sangat2 terharu hokey.. maklum laa blog picisan je pun.. Ok moh kita tengok resepinya..
Arabian Chestnut
gambar recycle daa

Bahan2nya
100 gram Buttercup
100 gram Minyak Sapi
50 gram Gula Perang
1 biji Kuning Telur
1/8 sd kcl Pewarna Hijau
60 gram Gajus (dipanggang & dikisar)
300 gram Tepung Ros
1/8 sd kcl Baking Powder

Cara2nya
1. Buttercup + minyak sapi + gula perang digaul sebati.
2. Masukkan telur + pewarna + gajus + baking powder dan digaul
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. 
4. Bulat2kan adunan dan bakar pada suhu 140 C selama 15 minit.
5. Sejukkan kuih dan salutkan dengan gula kastor.

Selamat Mencuba...

p/s : korang bole letak 1/2 gajus didalam atau diatas, tapi Qies tak buat sbb atas permintaan customer, sebab kuih ni kesukaan warga2 emas dan kanak2, untuk mengelakkan dari insiden tercekik.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink