Thursday, April 28, 2011

Jalan2 Cari Makan ~ Bandung lagi

my emak...xcited giler nak ke bdo hehehe

Assalammualaikum semua, makin busy laaa lately nie, jadual sepanjang ari setiap minggu penuh weh huhu....tapi sempat gak Qies melarikan diri tuk release tension, haa kemana lagi kalo bukan ke BANDUNG!!!..paling dekat dan paling syoik sekali makanan kat sana har har har... 

4 - 7 April 2011
Kali ni Qies pergi ngan parents, kakak dan abe ipar kawe, jadi tour guide depa, dah selalu pergi so tak de le soping sakan, just tumpang syoik sopingkan tuk mak, pak, kakak dan abe ipar aje laa, Qies cam biasa jadi tukang TAWAR haha..harga bawah pass gitu hehehe...ok tak mo tulis banyak2 sbb dah selalu pergi dah tak de apa nak citer dah mau tak nye, selang 4-5 bulan g sana..gulp...korang layan gambo yang tak berapa nak ada sebab busy tolong depa soping dan menawar rega, maklum laa my photographer kan masih nun kat obersi tu huhu, bulan 7 nanti akan berangkat ke sana bawak dia balik, insyallah....

Layanzzzzzzzzzzzzzzzzzzz............
parent Qies
"adik nanti bwk mak lagi eik" wah baru aje landing dah mintak g lagi huhu
tu dia sedapnye...tak lupa gak jus alpokat...
sampai pun flight dah petang sangat dalam kul 5.30 baru kuar dari epot apa lagi perut pun kebulurkan terus aje terjah mana lagi kalo bukan my feberet restoran....Restoran Simpang Raya, rindu sama sambe ijou dia waka...ganas ko sampai 3 pinggan sambe ijou ngan lalap...
burrpp!!! alhamdulliah.. oopss..amik ko licin berseri hahaha
SIMPATI..
"berhubung langsung ke Malaysia lebih murah dengan Simpati"
wakil promo tuk sim card indo hehe
Jangan lupa beli sim kad SIMPATI atau XL kalo nak buat panggilan ke Malaysia..seyes giler murah kalo guna simcard depa call msia weh, rega simcard murah aje 50,000 krp dlm ada 15,000krp pulsa (credit) selama duk kat bdo 4 ari Qies cuma beli 100,000krp pulsa aje, maklum le nak tipon anak2 siang malam, tu baru anak Qies lum anak2 kakak lagi pastu anak2 sedara yang tinggal kat kampung sebab tuk ngan nenek nak bersoping hehe...layan laa berapa lama nak layan sbb memang murah giler2...nak call back to Msia number guna SIMPATI just dial 007(country code = 60, no tipon) contoh 0076012-345678 haa..cakap laa sampai lebam hehehe..kalo guna roaming, tertiarap laa balik korang tengok bill...

Disebabkan tadi ujan renyai2 jadinye jam 5 dah gelap dah, kuar dari restoran dah gelap cam kul 9 mlm, jadinye sempat laa bersoping sejam sebelum g epot semula amik abe ipar Qies, dia lain kapal daaa haha...
tu dia org yg memula soping ...sejak pencen ni laa baru dia nak soping
Sempat laa rembat selai slack kat abah ngan selai kemeja, memang Qies dah pesan awal2 bawak baju tuk pakai 2 ari aje, yang lelain beli aje kat sini hehe, nasihat dari pakar hehe...mak tak soping sebab tak de barang dia kat FO2 ni..tapi confirm rambang mata bila ke Pasar Baru nanti hahaha...

2nd day - Pasar Baru
para jutawan yg dah tak sabar2 nak bersoping
Qies menginap di Hotel Serena, Jalan Kebung Kawung betul2 across Bandung Railway Station ye kengkawan sebab dekat ngan Pasar Baru, angkutan pun senang kat sini since depan station, sekali angkut 2,000krp.  Hotel Serena ni dalam 320krp standard room (RM115 atas rate rm350 masa Qies tukar duit) semalam + breakfast (ok laa dlm 4-5 jenis food disamping roti bakar n conflakes) lgpun tuk tido aje ler pun kan hehe. Hotel bersih, makanan ok, cuma wifi signal very weak lor itupun kat area lobby aje tau huhu...

Lepas breakfast terus ke pasar baru, seharian dipasar baru cuma dan snap gambar masa kuar hotel aje pepagi seawal jam 8 pagi lepas tu camera duk dlm beg, sibuk bersoping tak de sapa nak tolong snapkan gambar, tengahari makan kat 6th floor kedai Kalimantan tokey dia nama Julia..sedap2, jangan lupa order kek lapis ngan dia tau, Qies biasa order kek lapis cheese, coklat dan prune nanti nak balik dia antar ke hotel memang sedap murah aje sebekas 75,000krp.  Malam makan kat Restoran Simpang Raya lagi sekali permintaan dari Mem dan tuan besar mau sambe ijou haha...

3rd Day - Tangkuban Perahu, Lembang
Seawal jam 7.30 pg dah gerak ke Tangkuban, bawak diaorg2 tengok kawah ratu, tapi Qies tak turun pun sampai ke kawah domas bawak org tua jadinya payah laa nak trekking ngan batu2 kat bawah tu, infact abah pun baru baik dari sakit, jadinye tengok aje laa yang ada depan mata tu..
port bergambar wajib bagi setiap org yg dtg ke TP ni hehe
kawah ratu dah tak aktif lagi dah..juga berkait
rapat dengan lagenda Sangkuring  ngan ibunye
kawasan parking Tangkuban Perahu
Cik Ngah ngan Cik Abe dia, diatas ketinggian 1830m
Penjaja Jalanan kat sini dah tak seramai cam dulu2 masa Qies memula pergi, kira tak ler kena kerumun cam Mawi memula kuar af dulu, nak jalan pun susah weh, tapi laa ni ok alhamdulliah bole laa nak tengok2 belek2 sesambil menikmati keindahan alam...sempat gak turun ke bawah tengok gerai2 yang ada..


Qies suka tengok pokok2 sekitar Tangkuban ni...
cam pokok alien pun ada hehe unik...

Air keramat tu..katanye dibuat ubat, mujarab? entah laa
yo yo aje mak pegang adik, tuan punya badan
pun sekeping, terlayang2 ditiup angin heheh
Then sambung bersoping ke Pasar Baru, matlamat semalam masih lagi belum terlaksana, pastu terus ke FOS then langsung terus ke Bakso Malang...lawak giler masa dinner kat sini haha...gara2 Bakso Ceker abe ipar ku hahaha...
@Bakso Malang
muka2 yang kelaparan
Bakso Garnet tak silap...pedas2, ni menu bapak ehhh..
Bakso Campor..menu Cik Ngah
Bakso Ceker ..dah ler kebulurkan tetiba dpt ni aje,
sian abe ipar ku, order punya order hahaha
menu Qies..apa nama lupa dah...bedal aje laa
Last Day 
Pepagi seawal jam 7 pagi dah terjah kilang Kartika Sari dan Mayang Sari membeli brownies dan bolen.  then menyambung acara menghabiskan rupiah di Pasar Kasombi, memborong segala jenis kerepek dan kudap-kudapan pastu singgah ke kilang Kartika Sari , sebelum bergerak ke Airport.
Cik Ngah yang tengah berkabung hehehe...
masing2 bergaya ngan baju, jaket n suar baru, gara2 nak jimatkkan kilo baggage 
ready to check in Bandung Airport
hasil rampasan di Bandung...Mak tak soping hokey.!!
p/s : ujung bulan ni ke Macau lak...berjimba ngan Cik Opie..

4 comments:

Ali Kanchan aka Pirate said...

sedap tul tgk makanan2 nie... trus rs lapar

tiefazatie said...

wah!best sgt2 la kak!

inabu said...

k.qies, dulu ina pegi bandung, ina stay kat serena hotel tu gak, sbb dkt ngan stasiun kereta api bandung tu, senang nak ke jakarta...

tiefazatie said...

kak...ifa dh wat n3 tue..hihi

http://tiefazatie.blogspot.com/2011/05/sangat-la-cantik-telekung-dari.html

tq tau!cantik telekung tue..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink