Sunday, July 11, 2010

Nasi Halia, Ayam Merah Madu & Mee Hoon Singapore

Maaf bebanyak lah ye..lama gak tak buat entry, sangat busy hehehe..cam ler berkerja aje kan..padalah duk rumah aje kwang2...

Penat road trips baru ni tak ilang lagi..so Qies wat entry resepi aje laa ye..ringkas dan cepat, masih lagi bermalas-malasan & jalan2 mood hehehe. Resepi Nasi Halia, Ayam Merah Madu & Mee Hoon Singapore buat masa Birthday Aqies bulan lepas....so layannnnnnnnnnnnnn

Resepi Nasi Halia Qies amik kat Blog En. Mat Gebu tapi mintak maaf ye ada Qies modified sikit..jangan marah ye....

Nasi Halia

Bahan-bahannye
600gm Beras Basmathi
1 liter air
3 helai daun pandan
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 1/2 inci halia dihiris nipis
1 kuib ayam maggi
1/4 serbuk kunyit
1 cawan susu segar
1 sudu besar mentega tuk menumis
Garam secukup rasa
Buah gajus dan kismis tuk hiasan

Cara-caranye
1. Cairkan mentega, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, halia & daun pandan hingga naik bau.
2. Masukkan beras dan gaul rata, kemudian masukkan kuib pati ayam, serbuk kunyit, air dan susu kacau dan perasakan garam.
3. Masak sehingga nasi kering tambahkan gajus dan kismis


Ayam Merah Madu

Bahan-Bahannya
1 ekor ayam yang telah digoreng kunyit (3/4 masak)
10 tangkai cili kering *
2 biji bawang besar *
5 biji bawang putih *
1 batang serai *
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan pure tomato
2 sudu besar sos tomato
1 inci halia dihiris
2 cawan air
1/2 cawan kacang peas
1/2 cawan madu
Garam secukup rasa
* dikisar

Cara-caranya
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau, kemudian masukkan puri tomato, sos tomato, air, halia dan susu masak hingga naik minyak.
2. Masukkan madu dan ayam, masak sehingga ayam empuk. Kemudian masukkan kacang peas, kismis dan badam.

Mee Hoon Singapore

Bahan-Bahannya
1 bungkus Mee Hoon (direndam & ditoskan)
2 sudu besar udang kering*
3 ulas bawang putih*
7 biji bawang kecil*
2 ketul dada ayam dipotong kecil
1 sudu kecil lada hitam (diketuk)
carrot dipotong memanjang
taugeh
daun kucai
cili hidup dihiris (hiasan)
daun sup (hiasan)
garam secukup rasa
*dikisar

Cara-caranya
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan ayam dan tumis hingga ayam empuk.
2. Masukkan carrot dan mee hon gaul hingga sebati dan perasakan garam kemudian masukkan taugeh & daun kucai.
4. Angkat dah hiaskan ngan hirisan cili hidup dan daun sup.


Sekian dari dapur Naqies..ahaks (pasan seh..cam ler ada yang nak amik resepi ni memasak..syoik sendiri aje Qies nie hehehe)

4 comments:

Lady of Leisure said...

lama tak nampak qies... gi berjalan ropanya.. hehe tapi makanan tu semua mengancam la qies.. cuaca kat swiss skrg cemana?

inabu said...

waaaa k.qies, dh masukkan resepi la plak, best best...bila2 nti nk try wat nasi halia la plak...

Naqies said...

biasa la lady kalo senyap tu merayap aje ler kerjanye hehe..skarang ni musim panas...dah cecah 35C dah peluh2 gak kalo kuar ke pekan ni haa..heheh

Nabu lama dah tak tepek resepi maklum laa apa sangat laa yang bole dimasak kat sini nabu pun tau kan..try ler sedap nasi halia en mat gebu tu tp qies modified sikit dari resepi asal ..

armouris said...

info tentang halia di SIHAT SELALU - Khasiat Halia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink