Thursday, March 18, 2010

Green Curry Bamboo shoot with prawn

Green curyy bamboo shoot with prawn

Sejak duk sini memang jarang2 qies nak wat entry lauk pauk, susah lah dapat bahan nak masak nak2 masakan melayu nie, kedai siam tak de area ni idak senang ler jugak...kedai siam yang terdekat nun di Sion tu pergi balik amik masa 1 jam takat nak beli tuk makan 1-2 ari tak baloi lagipun kalo beli banyak2 bukan leh simpan lama pun....

Ok kali nak nak try masak "Green Curry" kat siam memang popular ni....kalo orang melayu namanye kari hijau rebung bersama udang hehehe...meh kita tengok bahan2nye.

Green Curry Bamboo Shoot with prawn

Bahan2nye

4 sudu paste green curry
250ml santan
rebung
3 sudu kecil sos nampla
1 batang serai
daun limau purut
daun basil @ daun selasih
garam

Cara2nye


1. Masukkan santan kedalam periuk dah panaskan sehingga naik bau, masukkan paste green curry dan kacau sebati.
2. Apabila hampir mendidih masukkan rebung, udang, sos nampla, serai, daun limau purut & selasih dan perasakan garam dan kacau hingga semua bahan betul2 masak.

Green curry nie ada rasa2 ala2 masak lemak cili api yang tanpa cili ler...so sebabkan lama tak rasa masak lemak cili api (ye le mana nak cari kunyit idup ngan daun kunyit sini) qies dah improvise sikit green curry thai style ni kepada selera nogori hehehe...Caranye qies tambah cili api ngan letak sekeping asam keping...perggghhh terubat rasa nak makan masak lemak cili api rebung...yummy, bertambah2 makan aritu..anak2 pun sama ligat menambah...

Sekian dari dapur Naqies hehehe....

6 comments:

inabu said...

betui kan, susah nak dpt bahan2 masakan mcm kita kat sini kan...masa nabu pi sana dulu, abg nabu selalu beli brg kat border france/swiss, kat situ ada kedai pak arab, jual semua makanan halal...pastu dlm town ada 1 kedai brg2 asia, nama kedai tu Thuhang, kedai siam...kopok durian pun ada, tp mahai gila...

Ray said...

Weehh...apo ni mek. Resipi main campak2 je menda2 dlm botol ni. Tak leh kira tauu....Wakakakkaka...



-Haku yg kejam sebab nanti nak masak asam pedas ikan kembong gumuk2 aku beli kat pasar tani dah tu nak masak siakap stim letak memacam bahan yg ko takleh jumpa kat sana ko ada ke nan adoooo...-

Lady of Leisure said...

terer la dok kat swiss boleh masak rebung segala... ternyata qies ni mmg rajin...
hehe..

Naqies said...

nabu
a'ah at least kat geneva tu dekat ler gak nak g border, tp qies duk tempat jin berdisko jauh ler nak gi

Mizz
aci tak acik mek tak dulik janji dpt makan yang penting mek puas ati..mmg jeles giler asam pedas ikan kembung gemuk kalo fresh lg sedap giler

Lady
rebung tu pun dalam botol kat kedai siam terjumpa masa g Sion apa lg rembat ler lama tak makan hehehe...lepas gian...

SeNDuDuK PuTiH said...

Waaaaa sedapnyerrrr...
Tu leh bukak kedai masakan M'sia kat Swiss tu nanti...

Naqies said...

glider lepas ler wat makan family dari tak de kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink