Friday, February 19, 2010

Lugano & Fox Town

Lugano City

Antara citer merempit yang dah hampir lapuk dah..bole tak kalo qies just letak gambo ajer, tak yah nak citer2 bagai...kalo takat letak gambo cepat sikit hehehehe. Tapi nanti sure ada yang komplain...gambo tak de isi adeh...

Day 1
Takk ingat sangat dah bila pergi...rasa2nye 1-2 minggu selepas balik dari Milan..kami ke Lugano dalam 5 Jan 2010. Kali nie kami sewa kereta...sehari chf86 so amik 2 ari since g ngan Aidar & Janar..sbb kalo naik train mahal sgt walaupun ngan half fare card mmg tak baloi, kalo ngan keta jauh sikit bole merempit.

Posing ngan keta sewa RAV4

So jam 12tghari baru g amik keta kat Visp tunggu aqies balik sekolah jam 11.30tghari, sampai Visp amik masa 1/2 jam gak nak settelkan urusan documentation dekat jam 1 baru ler dpt keta. Kami pun turun ke basement train station tuk amik keta sekali tgk2 dapat RAV4 ler pulak hohoho padahal order wagon ajer...tp tak de so depa gantikan ngan RAV4..

Aidar jadi pemandu since dia mmg left handed driver so asben backup ajer ler kalo2 dia penatkan..tp sampai balik asben tak drive pun hahaha...so bermula lah perjalanan kami ke Lugano melalui Fiesch, Realp, Oberwald, Andermatt dan akhirnye Lugano kalo ikut google budget 2 jam 30 minit...tp kami amik masa 4 jam ooo

Furka @ Realp

Mmg keras duk dalam keta weh...salah satu sebab jadi 4 jam sebab jalan dari Fiesch ke Realp..10x ganda lebih hebat dari jalan bukit putus hokey...mujur ler dapat RAV4 yg 4wheel drive...udah ler jalan licin sebab winter...tp scenery sepanjang perjalanan mmg superb. Sebab yang ke-2 lak...sampai di Realp kami kena tunggu Furka..kat sini tak de jalan raya cuma ada jalan keretapi ajer...so kena tunggu train dari Oberwald sampai lebih kurang lg 45 minit ko dari sini kami berkereta atas Furka one way chf30 satu kereta dan melalui terowong sepanjang 17km hokey..yg gelap gulita...scary seh..

Lugano

Sampai di Oberwald kami mulakan perjalanan mengunakan jalan raya dan selepas Andermatt kena melalui terowong yg sepanjang hampir 15km tp kali ni tunnel ada lampu lerkan idak camne nak drive..giler panjang tunnel kat sini. Kami sampai di Lugano jam 5 lebih terus g reiki2 hotel...tp silap timing rerupanye 6 Jan 2010 public holiday ler pulak..so tinggal hotel2 yang berbling2 starnye...dan B&B tak byk yang bukak time winter depa closed during winter...masuk spring baru bukak balik...adeh

So kami decide gi ke Fox Town untuk dinner...lapar weh..tak leh berpikir bila lapar..sampai di Fox Town terus cari kebab..adeh masalah communication betul ler sini dan promoter2 yang ada kat sini ya ampun sombong (hampir 90%)nak tanya kedai kebab kat mana pun dia org tak heran dah ler english pun tak tau..last sekali tanya kat mamat yg dressing ala2 ejekutif siap bertali tie bagai tp cuma jual oren jus..pun dia tak layan terus geleng pala...bila kami check rupanye kedai kebab tu kat corner tak jauh dari tempat mamat tu...giler hampeh tul..

Tp dah kebulur punya pasal malas nak amik port walaupun dalam ati dah menyumpah sakan...terus order kebab makan...then kuar ke Lugano tuk cari hotel..pusing2 Lugano akhirnye dapat ler B&B satu ni room of 5 beds..so kami decide kongsi ajer ler ngan Aidar & Janar ..satu malam ajer pun janji ada tempat nak tido ngan mandi udah ler bukan nak relaks dalam bilik pun 24 jam...hotel ni dekat ngan Holiday Inn Lugano..

Day 2
Lugano Lake

Pagi2 turun tgk breakfast sgt2 kurang menyelerakan so ..terus aje ke Lugano city menikmati pemandangan dan sesi berposing cam biasa ler kan...sambil tu sempat ler bagi itek2, swan & bangau2 yg tgh kelaparan pagi tu...

kalo gi Lugano leh jumpa pokok nie..

Jam 10 pagi kami bertolak ke Fox Town...apa yg best kat Fox Town ni kalo bukan tempat shopping branded outlet...mcm2 ada..sediakan ajer ongkosnye.. ada Butik Gucci, Ferragamo, Fendi, Dior, Burberry, Armani dan macam2 lagi...untuk sesiapa yang nak pergi sini sila take note yang outlet kat sini ikut pada kemampuan bersoping gak ler...bagi outlet2 yang terletak di ground floor harga yang ditawarkan memang ditahap kemampuan lagi..semakin tinggi outlet semakin mahal rega yang dipamerkan...so kalo outlet yang terletak di top floor harganye ..SENDIRIK MAU HINGAT LER YE..hehehe...

Along tgh nak test drive Ferrari hehe

Sempat meluangkan masa di Ferrari Outlet...sibujang ku sempat mentry test beskal Ferrari yang harganye...jgn ditanya hokey..tercari2 gak fm Ferrari dpt rubber logo pun best gak..tp hampa yang ada cuma jenis magnet card yg tak menarik langsung...patut depa kena produce ler fm rubber logo ferrari sure...best bagi pengemar fm ler..org lain sure tak heran punya kan...

Menu Lunch

Puas berlegar2 perut pun lapar terus ke kedai kebab kami amik lunch ala2 buffet....amik apa2 jenis makanan 1 pinggan chf10..ada 1/2 rosted chicken so amik tuk aqies dan along then spegathi dan mama amik stew potato dan ada ala2 cam kerabu gitu..lama tak makan ciken sian anak2...biasa kebab ciken dah jadi daging cincang mana nak jumpa yg ala2 ayam tergolek tu hehe...dah kenyang sambung mencuci mata kat butik2..kot2 ler ada yang berkenan kan...tp ramai no manusia maklum ler tgh sales up to 70%..tp tak byk barang sgt tinggal saki baki ajer...

Berangan nak cari handbag..byk2 outlet yang pergi berkenan satu kat Fendi rega pun bole tahan chf299 jenis speedy 25..tapi tinggal kaler kuning uuu...duk berbelah bagi nak beli ke idak..sebab qies suka warna itam senang nak matching..lagipun qies jenis yang tak suka tukar2 handbag...pakai sampai lunyai baru cari baru hehehe..so malas pikir letak balik ler maybe tak de rezeki kot...

Tak soping apa pun just beli puma seketul no..no..no bukan seekor hokey hehehe...ayah tangkap baju Boxeur ngan snow cap ...aqish dpt dragon dan along cam biasa ler kalo tak kereta tp kali ni rembat hotweel ferrari set hoho...sesiapa yang datang Fox Town jangan lupa try eksrem kat depan Ferragamo tu..sedap banget...Qies sampai 4 kali mengulang beli hehehe...

Sepatutnye jumpa Ju..tapi sebab Ju sibuk ngan exam so decide g jumpa Ju kat rumah (Ju ni study kat Lugano) nak jadikan citer rupanye Ju ni satu Uni ngan asben masa Matrik...alahai kecik ajer rupany dunia nie...jumpa di Lugano sudahnye. Patut nak cari bilik malam ni tapi dah lewat Ju suruh tido kat rumah dia ajer...langkah kanan kami...baik betul Ju dan Usman ni..dah ler offer bermalam..dinner lagi..ayam masak merah ngan kuah lemak mmg sedap...Thank Ju & Usman...

Aqies & Husna

Qies punya happy kat rumah Ju sebab..ada kawan Husna anak Ju ..dan Husna pun excited berkawan ngan qies...sbb Ju kata biasa yang datang semua boy2 ajer...kali ni ada gurl..syoik tgk aqies and husna sekelip mata ajer rapat...bersembang ngan Ju sampai jam 2 pagi tak silap..mcm2 citer hehehe...

Esok pagi2 jam 7 pagi siap2 untuk bertolak balik..cam biasa aqies mula ler tarik muka..ye le dia baru nak happy2 mesra2 ngan husna dah nak balik...tapi tak pe insyallah nanti kita datang lagi melawat husna k... Buat Ju & Family thanks atas layanan yang diberikan...lain kali datang rumah qies lak ye...

Balik menempuh perjalanan yang sama gak tp kali ni rasa cam mamai2...dekat nak sampai rumah aqies mabuk muntah abih..mujur ler tak jauh dah..abih baju ngan mama kena sian dia...

Maybe next Summer akan datang lagi sbb nak g Swiss Miniture ngan Chocolate factory kat sana...tp kali ni rasanye nak ketapi kot..asben pun tak larat nak lalu jalan berbelit2 cam ular kena palu huhuhu hazab gak ...

5 comments:

Gorgeous H said...

best kan dapat jenjalan!!

inabu said...

yak yak yea, tmpt ni nabu penah smp, tgh mengimbau kenangan ni...plg syok dpt shopping kat fox town mendrisio :)

Naqies said...

qies plg suka duk kat lugano lake tu leka sampai rasa sayang ajer nak berganjak dari situ...kat fox town lak time tu g tgh winter sales byk yg dah tinggal yg left over ajer so cam tak excited sgt ler, ayat menyedapkan hati hahahaa

anie said...

yes...lugano is nice place to lepak2

Naqies said...

yup betul tu anie..tenang aje duk situ..nyaman sangat2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Auto Backlink