Akibat penyakit M yang melanda citer lapuk ni baru nak masuk entry...hehehe...
Teringin sesangat nak makan nasi lemak...huhuhu kalo kat mesia, bangun pagi aje leh dah terus terjah kedai beli nasi lemak ngan sambal sotong, sambal kerang, sambal paru sambal telur ler ...tersangat ler syioknye...
Tapikan kat sini mana ade semua tu...kalo dapat cari bahan masakan dah cukup bagus, jangan ler nak berangan itu ini....Disebabkan teringin sesangat mujur ler ade bawak stok dari mesia so pe lagi bangun pagi terus ke dapur ler ketung...ketang..ketung..ketang memasak nasi lemak...
Teringin sesangat nak makan nasi lemak...huhuhu kalo kat mesia, bangun pagi aje leh dah terus terjah kedai beli nasi lemak ngan sambal sotong, sambal kerang, sambal paru sambal telur ler ...tersangat ler syioknye...
Tapikan kat sini mana ade semua tu...kalo dapat cari bahan masakan dah cukup bagus, jangan ler nak berangan itu ini....Disebabkan teringin sesangat mujur ler ade bawak stok dari mesia so pe lagi bangun pagi terus ke dapur ler ketung...ketang..ketung..ketang memasak nasi lemak...
Nasi lemak
Bahan2nye (untuk nasi)
1 1/2 cawan santan pekat
3 cawan beras basmathi
air ikut sukatan beras basmathi
1 biji bawang merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
sedikit garam
sedikit halba
sehelai daun pandan
1 1/2 cawan santan pekat
3 cawan beras basmathi
air ikut sukatan beras basmathi
1 biji bawang merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
sedikit garam
sedikit halba
sehelai daun pandan
(mmg sedap bau nasi lemak kalo letak halba ala2 nasi lemak zaman dulu2 50 posen sebungkus)
masukkan sedikit halba
cara-caranye
1. jerang dulu air + santan, biarkan sehingga sedikit mendidih baru dimasukkan beras + daun pandan + halba + halia + bawang putih + bawang merah dan halba dan perasakan garam.
2. tanak nasi sehingga masak (kacau sekali sekala tuk mgelakkan pecah santan)
2. tanak nasi sehingga masak (kacau sekali sekala tuk mgelakkan pecah santan)
Sambal tumis seadfood
Bahan kisar
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
belacan (sebesar 20 posen - dibakar)
mixed seafood
Sedikit air asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
minyak tuk mengoreng
(korang leh gantikan ngan udang, sotong, kerang or ikan bilis kat sini aku just beli mixed seafood mcm2 ada dlm tu...)
cara-caranya
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukan seafood (kalo guna ikan bilis masukkan last sekali untuk mgelakkan ikan bilis jadi tak garing)gaul sehingga sebati.
2. Masukkan air asam jawa, perisakan garam dan gula.
2. Masukkan air asam jawa, perisakan garam dan gula.
Puas giler makan masa hari minggu ari tu...bertambah2...kenyang cam ular sawa aje dah rupa ya...hahaha..
Sekian dari dapur naqies..kalo nak try silakan lah ye..
1 comment:
wah, sedapnye! leh cuba ni esok :D -narif-
Post a Comment